Het alfabet volgens SX: 'De titel is er niet zomaar, hij betekent iets'

, door (jub)

16

‘Alpha’, ‘Beta’ en ‘Alphabet’ zijn de opvolgers van ‘Arche’, de debuutplaat waarmee SX in 2012 tot ver buiten het binnenland stof deed opwaaien. Ik ontmoet de groep – Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet (ze maken getweeën ook zelf hun prachtige videoclips) in het wonderschone Flagey-gebouw in Brussel, en begin met te vragen of er ook een verhaal achter het verhaal van de plaat zit. Iedereen heeft al eens een mindere dag.

Benjamin Desmet «Hopelijk is het een plaat die hoop uitademt, want de mensen hebben precies nogal wat meegemaakt de laatste jaren. Tegenslagen, de technologie en vooruitgang die bijna niet bij te houden vallen... De mens heeft nood aan zelfreflectie. Als je de songs op onze plaat onder de loep gaat nemen, merk je dat de ene een politieke aanklacht is, de andere over de liefde gaat, en nog een andere bijvoorbeeld over de dubbele betekenis van het Engelse woord ‘comfort’: comfort zoals in ‘luxe’, en anderzijds zoals in ‘troost’. De song heet toevallig ook ‘Comfort’ (lacht). Songs als ‘Hurts’ en ‘Singularity’ zijn dan weer meer toekomstvisioenen.»

Stefanie Callebaut «We hebben de letters van het alfabet voor ons gelegd en gekeken welke richtingen we allemaal uit konden, waarover we konden schrijven. Niet zo letterlijk uiteraard, maar de titel is er niet zomaar, hij betekent iets.»

HUMO Wisten jullie toen ‘Alpha’ begin 2016 werd uitgebracht al dat er ook een ‘Beta’ en een ‘Alphabet’ van zou komen?

Callebaut «Ja, nog lang niet alles was af – we hebben afgelopen zomer héél hard gewerkt – maar we wisten wel al waar we met de plaat naartoe wilden. We hebben ‘Alpha’ uitgebracht omdat we in het buitenland gingen touren, en we iets wilden hebben om mee te nemen.»

HUMO In een interview uit 2013, een jaar na ‘Arche’, werd jullie gevraagd of er al nieuwe songs waren. Het antwoord: ‘Een negentigtal.’ Grap of grootspraak?

Desmet «De waarheid.»

Callebaut «Dat zijn dan aanzetten, jams, hier en daar de basis van een song, maar ook heel veel dingen die productioneel al volledig afgewerkt zijn. We maken gewoon heel veel.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: