Jeremy Clarkson & co. over 'The Grand Tour':
'Dit is net als 'Top Gear', maar dan met grotere tieten'

13

'Van Amazon mogen we zeggen wat we willen – suits me.'

Het scheelde niet veel of James May had Jeremy Clarkson in 2007 vermoord. Het drietal was voor ‘Top Gear’ op expeditie naar de Noordpool, toen hij en Jeremy plots alleen overbleven.

James May «We waren al een hele dag onderweg, en op een bepaald moment waren we mijlen achteropgeraakt in die ijzige vrieskou. Niemand kon ons zien, en ik had een spade in de hand... Ik dacht: NU! Ik had Jeremy de kop kunnen inslaan. En hem dan een duwtje geven, de ijszee in. Of hem achterlaten op een ijsschots. Het zou geen groot verlies geweest zijn. We hebben toch nooit met elkaar kunnen opschieten (grijnst).»

Dat May onverklaarbaar moordlustig was in het Hoge Noorden, kan Clarkson alleen maar bevestigen.

Jeremy Clarkson «Ranulph Fiennes (de ontdekkingsreiziger, red.) had me al gewaarschuwd dat zwakzinnigen het daar moeilijk hebben. En James is nu eenmaal achterlijk, verstrooid en traag.»

We zitten in de schemerige achterkamer van een pub, op zo’n vijf minuten van het nieuwe kantoor van de drie in Chiswick, in het westen van Londen. Clarkson zit in het midden, dat spreekt. May ziet eruit als een muziekleerkracht op z’n vrije dag. Hammond is stil en kijkt met grote ogen rond. Het afgelopen jaar was zonder twijfel het meest stressvolle van hun leven: ze waren alles kwijtgeraakt en moesten vanaf nul een nieuw programma in elkaar steken. Nadat Clarkson vorig jaar was buitengegooid bij ‘Top Gear’, hadden ze plots alleen nog maar een wc-borstel. Toen ze hun tijdelijke kantoor betrokken, hadden ze geen bureau, geen stoel, geen printer.

Clarkson «De ruimte was half zo groot als dit deel van de kamer (wijst naar een donkere hoek). We moesten zelfs wc-papier kopen. WC-PAPIER!»

May «En een zwabber.»

Clarkson (knikt) «En een zwabber.»

May «En een emmer.»

Op dat moment hadden ze waarschijnlijk spijt dat May Clarkson destijds niet had vermoord. Met ‘Top Gear’ bereikten ze wereldwijd zo’n 350 miljoen kijkers, en de show werd gedubd in acht talen, waaronder het Farsi. Eén van Clarksons favoriete uitdrukkingen, ‘gentleman’s sausage’, werd daarin vertaald als ‘de gedroogde testikels van de farao’. ‘Top Gear’, dat was voor de ene: fantastische stunts, patserige plagerijen en heerlijke humor – voor de andere was het synoniem voor ‘politiek incorrect’ en ‘afgrijselijk slecht’. Maar toen het programma werd stopgezet na een resem incidenten (met als hoogtepunt een handgemeen tussen Clarkson en een coördinator, die hij ‘een luie Ierse lul’ noemde), ondertekenden één miljoen mensen een petitie om het trio weer aan de slag te krijgen bij de BBC.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: