De 7 hoofdzonden volgens Stan Van Samang: 'Ik maak niet bewust vrouwenmuziek, mocht zoiets al bestaan'

, door (fvd)

545
stan van samang 1200
© Anton Coene

'Pas als mijn vrienden mij een verwaande lul vinden, ga ik me zorgen maken'

Stan is binnenkort ook te zien in ‘Het huis’, maar wie de acteur – die in 2006 als zanger doorbrak in ‘Steracteur sterartiest’ – in zijn natuurlijke biotoop wil treffen, moet naar ’t Werrek, zijn stamcafé in Wijgmaal. Populariteit gunt geen rust, en tijdens zijn biecht wordt hij herhaaldelijk aangeklampt door rijpere dames, afwisselend voor een selfie, om Stan even aan te raken, om herinneringen op te halen aan een oud concert of om ons te trakteren.

HUMO Ben je eigenlijk katholiek opgevoed?

Stan Van Samang «Tot mijn 15de ging ik elke week naar de mis. Net zolang tot ik de tegenwoordigheid van geest had om me af te vragen wat ik daar eigenlijk deed. Ik geloof nog, maar vooral in de goedheid van de mens. Het besef dat één plus één soms drie is. En ik put daar kracht uit. Dat dat niet te meten of te verklaren valt, volstaat voor mij om van geloof te spreken. Maar heeft dat met God te maken? Ik denk het niet.»

HUMO Heeft dat ontkerkelijkte geloof ook eigen sacramenten?

Van Samang «Als concept vind ik het hiernamaals intrigerend. Maar het leven na de dood is voor mij: herinneringen ophalen aan je dierbaren. Erover praten. Door de overledenen zélf levendig te houden, vind ik kracht tijdens het rouwproces. En erna.

»Ik ben veel mensen kwijtgeraakt die ik graag zag. Mijn schoonmoeder, begin dit jaar. Familie. Veel vrienden. Ben, met zijn moto. Véke in een auto-ongeluk. Barbara met een ongeluk tijdens een papierslag met de Chiro. Bram: hartfalen, neergestuikt in de voetbalzaal. Liesje is vermoord. Jo lag ’s morgens dood naast zijn vrouw. Als je dat allemaal gaat oplijsten... Ik ben nog maar 37, hè.»

HUMO Beïnvloedt dat de gretigheid waarmee je zelf in het leven bijt?

Van Samang «‘Het kan morgen gedaan zijn, dus leef ik nu met 500 per uur’? Ik vind dat bullshit. Omdat je daarmee je eigen graf graaft, én omdat het geen oplossing is. Ik organiseer mijn leven niet rond de dood.

»Maar door zoveel sterfgevallen mee te maken, word ik wél bedrevener in de verwerking. Muziek helpt. Voor Jo heb ik destijds een liedje geschreven. Nooit eerder uitgebracht, maar het móést op mijn nieuwe plaat. En ik móét het straks in het Sportpaleis zingen, want Jo was zo trots op mij. Het heet ‘Governor of Life’; niemand greep het leven harder vast dan Jo. Een onwaarschijnlijke kerel, naar wie ik opkeek. Maar die ook altijd heeft gezegd: ‘Heel oud ga ik niet worden.’»

Onkuisheid

HUMO Topvoetballers weten dat een doelpunt in een Champions League-finale beter voelt dan een orgasme. Zou optreden voor drie volle Sportpaleizen daar het muzikantenequivalent van kunnen zijn?

Van Samang «Als mijn Lotto Arena-shows een goede graadmeter waren: ja. Je stapt dat grote podium in het donker op, hoort het applaus en geroezemoes van die duizenden mensen die hebben betaald om jou te zien, de zenuwen gieren je door de keel... In alle eerlijkheid: je wordt daar opgewonden van. Lichamelijk, ja. De kans bestaat dat dat, voor wie op de eerste rij staat, niet altijd onopgemerkt blijft.

»Er hoort trouwens ook een orgasme bij. De ontlading. De climax van het concert. En je stapt het podium af, en denkt: ‘Nog eens.’»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: