Humo trok naar de mannenkliniek in Gent: 'Twintig uur per week tv-kijken is zéér nefast voor uw teelballen'

, door (tp)

83
mannenkliniek 1200
© Koen Bauters

'De kwaliteit van het zaad van de westerse man blijft dalen. We naderen stilaan de gevarenzone'

Het andrologisch centrum in Gent wordt bevolkt door vruchtbaarheidsspecialisten, endocrinologen – hormoondeskundigen – en urologen. Seksuologen en psychologen zitten niet veraf.

Guy T’Sjoen (endocrinoloog) «Mensen komen hier aankloppen met vage klachten, waarachter een breed scala aan biologische oorzaken kan schuilen, maar evengoed kan het een psychologisch-seksuologisch probleem zijn. Dan kan de uroloog niet veel aanvangen. Op dit moment lopen patiënten een beetje verloren in het medische aanbod: wij zullen mannen de weg wijzen.

»Ik hoop ook dat ons centrum specifieke mannenproblemen meer bespreekbaar zal maken. Vrouwen praten gemakkelijk over gynaecologische problemen, en over intieme zaken in het algemeen. Maar ik heb nog nooit mannen op café horen praten over erectieproblemen of over verminderde zaadkwaliteit. Ze stappen ook minder snel dan vrouwen naar de seksuoloog als het in bed niet wil vlotten.»

HUMO Erectiestoornissen zijn op dat vlak wellicht het vervelendst.

T’Sjoen «Daar praten mannen nog het minst gemakkelijk over, ja. Een typisch tafereel: een man komt bij de dokter, praat honderduit over een lange reeks vage klachten en stamelt op het einde, wanneer de dokter de deurklink al vastheeft: ‘Ah ja, en dan is er nog iets anders…’ (lacht) Maar een gesprek over erectiestoornissen kun je niet in twee minuten afronden. Wij vragen er systematisch en expliciet naar tijdens onze intakegesprekken. Als we een diabetespatiënt over de vloer krijgen, vragen we niet alleen: ‘Hoe gaat het met uw voeten en uw ogen?’ – de typische probleemzones – maar ook: ‘Hoe gaat het met uw erecties?’ En we gaan dieper: ‘Hoe vaak zijn ze stevig genoeg voor een penetratie?’ En: ‘Hoeveel vertrouwen hebt u dat u een erectie zult krijgen en houden?’»

Ahmed Mahmoud (androloog) «Dat illustreert het belang van ons vakgebied: veel mannen komen pas te weten dat ze diabeet zijn nadat ze bij ons zijn geweest met hun erectiestoornis.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: