Gilles (21) en Hannah (19), de kinderen van ex-VRT-hoofdredacteur Björn Soenens: 'Ik wil nooit in de media werken, het is een harde wereld'

, door (kd)

52
Jonge Leeuwen vrijbeeld

'Wij kunnen beter tegen de drank: zelfs Hannah kan hem onder tafel drinken'

Gilles Soenens «Twee dagen voor het persbericht de wereld werd ingestuurd, had papa me gebeld om te zeggen dat hij de nieuwe correspondent zou worden. Maar dat het vanaf Inauguration Day zou zijn, heb ik zelf ook maar gelezen op deredactie.be.»

Hannah Soenens «Ik was toen in Lissabon en kreeg een mailtje: ‘PS: we gaan naar New York!’ Ah, oké (lacht).»

Gilles «Hij blijft er sowieso een jaar, en daarna ‘zien we wel’, zei hij. Ik ben iemand die zich graag mentaal voorbereidt op zulke dingen: als het uiteindelijk om vier jaar zou gaan, dan zou ik dat liever nu al weten. Niet dat ik het erg zou vinden als hij er langer blijft: het is het perfecte moment.

»Ze hadden het hem al in 2011 gevraagd, maar hij heeft toen geweigerd omdat hij ons nog te jong vond om achter te laten. En hadden we nog in het middelbaar gezeten, dan had ik het er ongetwijfeld moeilijker mee gehad. Maar ik zit ondertussen op kot: ik heb hem zelfs nog niet gezien sinds het nieuws bekend werd.»

Hannah «We zijn vooral heel blij voor hem: hier heeft hij altijd van gedroomd.»

HUMO Zijn jullie in de nacht van 8 op 9 november opgebleven om de verkiezingsrace te volgen?

Gilles «Ik had ’s avonds les tot halfnegen, en ik ben daarna met twee vrienden naar de VRT-studio gegaan. Daar ben ik tot zes uur ’s ochtends gebleven. Heel interessant om te zien hoe de gesprekken veranderden toen Trump plots op kop lag.»

Hannah «Ik ben samen met mijn stiefmoeder (Emma Bruggeman, red.) beginnen te kijken, maar ik kon echt niet de hele nacht opblijven. Om zes uur ’s ochtends ben ik weer opgestaan en heb ik teruggespoeld naar de markantste momenten – en de fragmenten waarin m’n papa voorkwam. Ik vind het wel gek dat veel mensen er hun slaap voor gelaten hebben.»

Gilles «Vooral omdat het eerst niet zo spannend leek te worden: iedereen was ervan overtuigd dat Hillary zou winnen.»

Hannah «De volgende ochtend stond Facebook vol met posts als: ‘Nu zal de Derde Wereldoorlog uitbreken!’ Iedereen was aan het flippen, terwijl ik dacht: ‘Hoho, je hoeft nu ook niet naar het andere uiterste door te slaan.’ Aan dat soort fatalisme erger ik me blauw. Veel jongeren doen alsof ze ermee bezig zijn – en dan nog alleen in de week van de verkiezingen zelf – maar als je hen hoort praten, besef je: ‘Eigenlijk weet je er helemaal niets over.’ Als ik weinig weet over een bepaald onderwerp, ga ik daar niet over lopen toeteren. Je moet toch de achtergrond en context kennen, zeker van zulke kwesties.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: