Humo sprak met Nafi Thiam, Olympisch kampioene zevenkamp: 'Ik sport om beter te worden, niet om te winnen'

, door (ja) en (jvs)

40

'Als je te zeker van je stuk bent, knal je met je kop tegen de muur'

Twee jaar geleden sprak Nafi Thiam, een 20-jarig Belgisch meisje met Senegalese roots, voor het eerst met Humo. Ze was het grote aankomende talent van de Belgische atletiek, ze studeerde geografie aan de universiteit van Luik en ze hield meer van zwijgen dan van spreken. Een gesprek met Thiam was een testrit voor het zelfvertrouwen van een interviewer. Bij voorkeur liet ze haar moeder, Daniele Denisty, het woord voeren. Denisty had grotendeels in haar eentje vier kinderen opgevoed, zij zou ook wel weten hoe je met de pers omging.

Maar kijk, twee jaar later is dat grote talent, met die unieke mengeling van kracht en finesse, helemaal ontbolsterd. Olympisch kampioene Thiam werkt vandaag in een hip Leuvens etablissement een strak geregisseerd mediaprogramma af: photoshoot met Nina, afspraak met Le Soir, etentje met sponsoren, interview met Humo, et on en passe. Met een gouden glimlach laat ze ons één voor één bij haar aanschuiven. Haar moeder is nergens te bekennen.

Nafi Thiam «Het is mooi om Olympisch kampioene te zijn, maar ik probeer er niet te veel aan te denken. Ik ben inmiddels aan een nieuw seizoen begonnen: dan moet je de bladzijde misschien niet omslaan, maar je moet wel vooruitkijken, toewerken naar de evenementen die er zitten aan te komen.

»Een jaar geleden dacht ik: ‘Een Olympisch kampioene heeft haar doel bereikt.’ Zo denk ik nu niet meer. Ik besef: het zal zwaar zijn dat hoge niveau te behouden.»

HUMO Krijg je daar stress van?

Thiam «Ik maak me niet nerveus, ik weet dat mensen almaar meer van me zullen verwachten. Mijn resultaat in Rio, 6.810 punten op de zevenkamp, was geen geringe prestatie, en toch vragen ze: ‘Ga je nu het wereldrecord verbeteren?’ Et plus et plus et plus. Het heeft geen zin naar anderen te luisteren: het zal nooit voldoende zijn. Ik ga in de toekomst vooral goed naar mezelf luisteren.»

HUMO Droom je dan niet van het wereldrecord?

Thiam «Weten jullie wie het wereldrecord heeft?»

HUMO Jackie Joyner-Kersee.

Thiam «Oké, en met hoeveel punten?»

HUMO 7291 punten.

Thiam «En jullie vragen me of dat in mijn bereik ligt, vijfhonderd punten boven mijn eigen record? Jullie bewijzen wat ik net zeg: mensen zijn nooit tevreden (lacht). Ik zal nog wel beter worden, ik ken mijn potentieel. Maar als je te zeker van je stuk bent en je zet te scherpe doelstellingen voorop, knal je met je kop tegen de muur.»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: