Hoe u elke tv-quiz wint:
Onze Vrouw achter de schermen van de kijkcijferkanonnen

, door (mke)

17

''De slimste mens' is in de loop der jaren gemakkelijker geworden'

Humo sprak met vier van die onzichtbare kijkcijferkanonnen: vragenbedenkers Tom Baetens (‘Kalmte kan u redden’) en Jonas Vanden Bempt (‘De slimste mens ter wereld)’ en de tandem René Bijnens en Kris Soret, die alle vragen in ‘Blokken’ genadeloos screenen voor ze op Ben Crabbés katheder belanden. En voor één keer stelden wij de vragen.

HUMO Aan welke criteria moet een goede quizvraag voldoen?

Kris Soret «Het moet iets zijn wat de kijker weet, of waarvan hij denkt: ‘Hé, dat wist ik niet, maar ik vind het wel interessant.’ En humor is ook een wezenlijk onderdeel van ‘Blokken’. Er staan nagenoeg nooit grappen ín de vragen, maar we proberen wel thema’s aan te reiken – een vogel met een naam als vleksnavelpepervreter, bijvoorbeeld – waar Ben dan hopelijk iets grappigs mee doet.»

Tom Baetens «Ook bij ‘Kalmte kan u redden’ zoeken we vooral naar gééstige quizvragen. We weten dat Tom heel blij is als een vraag een tof antwoord heeft, een weetje bevat én uitnodigt om erover na te praten op café. Dit seizoen hadden we zo’n ideale quizvraag, eentje waar je als bedenker echt blij van wordt: we waren op zoek naar een vraag waarop het antwoord ‘Chupa Chups’ is, omdat dat zo’n leuk woord is om te zeggen. Eén van mijn collega’s is er toen achtergekomen dat het logo van de Chupa Chups-lolly’s ontworpen is door niemand minder dan Salvador Dalí. Straf, toch?»

Jonas Vanden Bempt «Bij ‘De slimste mens ter wereld’ proberen we ook constant te balanceren tussen ontspanning en entertainment aan de ene kant en toch een quiz op niveau brengen aan de andere kant. Dat betekent trouwens niet dat de vragen niet moeilijk mogen zijn. Maar dan moeten ze een héél leuk weetje bevatten. ‘Waarom zit er in een pastalepel vaak een opening?’ Of: ‘Waarom hebben legomannetjes tegenwoordig een gat in hun hoofd?’ De kans bestaat dat geen van de drie kandidaten het antwoord op zo’n vraag weet, maar je leert er wel iets leuks mee bij. A propos, de antwoorden waren respectievelijk: omdat je via de opening een pastaportie voor één persoon kunt afmeten, en opdat kinderen die zo’n mannetje inslikken, nog zouden kunnen blijven ademen.»

HUMO Alweer iets bijgeleerd. Té klassieke quizvragen proberen jullie dus te vermijden?

Baetens «Ja, naar de Slag bij Waterloo of de Spirit of St. Louis (het vliegtuig van Charles Lindberg, red.) zullen we niet snel vragen.»

René Bijnens «Er moet vooral léven in de vragen zitten. Als Ben een vraag stelt over de Gentse Feesten, dan hangt die jolige sfeer ook heel even in de studio.»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: