Vlaamse vloggers, helden op YouTube:
'Ik ga stoppen met school. Ik héb mijn droomjob al gevonden'

, door (js)

277

'VRT en VTM klampen zich vast aan de klassieke media. Ze lijken niet te beseffen dat wij concurrenten zijn'

Op dinsdag 15 november stonden de cameraploegen van VRT en VTM aan te schuiven op de gang naar de kamer van de 17-jarige Jordy Janssens uit Herentals. Ze popelden van ongeduld om live vast te leggen hoe Jordy als allereerste vloggende Belg met zijn YouTube-kanaal MojoOnPC zijn 1 miljoenste abonnee zou scoren. ‘Het was één van de gelukkigste dagen uit mijn leven,’ zegt Jordy. ‘In mijn laatste video bedank ik samen met ons moeder mijn 1 miljoen volgers: ‘You guys changed my life.’ Er volgden meer dan zesduizend reacties: ‘Merci Mojo dat je tijd vrijmaakt om leuke filmpjes voor ons te maken. You made our day.’ Daarvoor doe ik het. Door erover te praten, krijg ik opnieuw tranen in de ogen.’

Samen met Joran Ruttens (19), Niels T’Joen (24) en Ergin Arslanbas (23) deelt Jordy een allesverterende passie: zelfgemaakte filmpjes posten op YouTube. Al zijn de drie anderen minder succesvol. Niels uit Diest heeft 270 volgers (op YouTube heet hij Tjoens), Joran uit Deurne (Chizle) 9.000 en Ergin uit Heusden-Zolder (Achterklap) 80.000. Niels is aan de slag als handelsingenieur, Joran zit in zijn laatste jaar leerkracht Nederlands-Engels, Ergin werkt als social media marketeer en Jordy zit in zijn laatste jaar middelbare school, richting economie-moderne talen. Alle vier dromen ze heimelijk van een bestaan als dat van de 27-jarige Zweed Felix Kjellberg. In 2011 stopte hij met zijn studie technologiemanagement om zich volledig te concentreren op zijn uit de hand gelopen hobby: vloggen over games. Vandaag is Kjellberg, alias PewDiePie, de succesvolste vlogger ter wereld. Bijna 50 miljoen mensen zijn geabonneerd op zijn YouTube-kanaal en al zijn video’s samen zijn meer dan dertien miljard keer bekeken. Vorig jaar draaide hij een omzet van 12 miljoen dollar. Samen met zijn eveneens vloggende vriendin Marzia Bisognin, alias CutiePieMarzia, slijt hij zijn dagen op een landgoed in het Britse Brighton met het inblikken van lucratieve YouTube-filmpjes.

Joran Ruttens «Door PewDiePie ben ik indertijd beginnen te vloggen: hij speelde horrorgames. Telkens wanneer hij zich de pleuris schrok, lachten zijn volgers zich een breuk. Dat fascineerde me en ik dacht: ‘Dat kan ik ook.’»

HUMO Wilden jullie de Vlaamse PewDiePie worden?

Joran Ruttens «Min of meer (lacht). Ik filmde mezelf terwijl ik Minecraft speelde en postte die filmpjes op YouTube, met commentaar in het Engels. Op een feestje maakte ik kennis met Kacper Przybylski alias Kastiop. Hij was op dat moment de tweede grootste youtuber van België. Hij adviseerde me om van het Engels over te schakelen naar het Nederlands. ‘Dan kun je samen met mij video’s maken.’ Die kans wou ik niet laten liggen.»

Niels T’JoeN «Twee jaar geleden was ik op Erasmus in India. Ik kocht toen mijn eerste smartphone. Ik was een laatbloeier. Met die gsm nam ik filmpjes op die ik vervolgens knipte en plakte. Ik vond dat best fijn. Ik maakte eerst video’s in het Nederlands voor het thuisfront, maar merkte na verloop van tijd dat ze vooral bekeken werden door Indiase vrienden. ‘We begrijpen er geen snars van,’ lieten ze weten, waarna ik een paar Engelse filmpjes inblikte. Die Indiërs vonden dat fantastisch. Terug thuis schakelde ik weer over naar het Nederlands. Zo is ‘Tjoens’ langzaam beginnen te groeien. Mijn grootste probleem is dat het me vooralsnog niet lukt om met een vaste regelmaat te posten. In mijn zoektocht naar thema’s stress ik te veel en laat ik ideeën soms een tijd liggen om ze te laten rijpen. Als je als vlogger een groot kijkerspubliek wilt opbouwen, is dat niet de verstandigste strategie.»

Ergin Arslanbas «Ik heb in 2014 YouTube ontdekt. Ik zocht een platform waar ik mijn creativiteit kwijt kon. Ik ga regelmatig de straat op en stel ongemakkelijke vragen aan mensen. Die lastige vragen zijn op ‘Achterklap’ nu mijn handelsmerk, terwijl ik vroeger vooral grappige video’s maakte en verslag uitbracht over verkenningstochten van verlaten locaties. Onlangs stond ik weer in de krant omdat ik voorbijgangers vroeg wat ze van de verkiezing van Donald Trump vonden. Er zat een kerel tussen die zelfs niet wist dat Trump verkozen is! (lacht).»

'Over centen wil ik niets kwijt. Alleen dat ik ervan kan leven. Meer niet.' Jordy

HUMO Jullie vloggen in het Nederlands, maar Jordy vlogt in het Engels en heeft zo 1 miljoen volgers verzameld. Is MojoOnPC de enige échte Vlaamse PewDiePie?

Jordy Janssens «Jordy is gewoon Mojo die de inspiratie voor zijn YouTube-naam haalde bij ‘L.A. Woman’ van The Doors. Ken je dat liedje? (Zingt) ‘Mr. Mojo risin’, got to keep on risin.’ Ik maak mijn eigen originele video’s. Ik noem mezelf ook geen vlogger. Een vlogger filmt zijn dagelijkse leven; ik verfilm uitgewerkte sketches of maak videoverslagen van evenementen die ik bezoek. Drie jaar geleden ben ik gestart en twee jaar geleden werd het serieus, met elke week een echte video. Ik ga nog naar school en heb daardoor te weinig tijd. Gelukkig werkt mijn broer halftijds voor mij.»

HUMO Pardon?

Jordy «Ja, mijn grote broer van 29 werkt voor mij (lacht). Het is een beetje raar voor hem om in dienst te zijn van een 17-jarige.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: