'Driftig geborstelde tekstflarden'
Dwarskijker over 'Rijker dan je denkt' en 'De herontdekking van de wereld'

, door (rv)

Deel
Driftig geborstelde tekstflarden

Rijker dan je denkt

VTM – 29 nov. - 562.099 kijkers

Stel dat ik de opgeruimde Staf Coppens niet zou kennen van de televisie. Stel dat hij zich bij mij thuis aanmeldt als ledenwerver van de Katholieke Liga tegen Kinkhoest en Kroep. Wel, dan acht ik de kans groot dat ik tot dat fictieve en dus bedrieglijke verbond zou toetreden. Uiteraard tegen contante betaling van contributie. Alleen al de no-nonsensevoornaam Staf, die goed leesbaar op zijn naamspeldje prijkt, zou me vertrouwen inboezemen. De totale Coppens wekt, of hij dat nu wil of niet, de indruk dat hij altijd een gewone jongen is gebleven. In ‘Rijker dan je denkt’ moet hij voor loslopende en erg aanspreekbare presentator spelen, maar hij lijkt veeleer een toevallige voorbijganger die zich ongevraagd met dit programma bemoeit. En daar komt hij mee weg, alsof de programmamakers intussen denken: ‘Ach, laat ’m maar, hij doet niemand kwaad.’

De ziel is een verkleedkist: soms voel ik me een gewatergolfde, met een parelsnoer verfraaide dame van een zekere leeftijd. In die stemming – of zal ik in het Engels van een mindset gewagen? – wend ik me gaarne tot ‘Antiques Roadshow’ of ‘Tussen kunst en kitsch’ en occasioneel ook tot ‘Rijker dan je denkt’. Dat ‘rijker’ in de titel staat me enigszins tegen, want naïevelingen van mijn slag zijn meer op de schoonheid van oude dingen uit dan dat ze benieuwd zijn naar de handelswaarde ervan. Wij zullen arm sterven, volgens mensen aan wie we een hekel hebben.

Ik heb zo nu en dan te doen met sommige experten in dit programma, die het moois en merkwaardigs dat hun wordt voorgelegd vaak erg enthousiast toelichten, terwijl je de bezitter van het object meer dan eens brandend van ongeduld ziet denken: ‘Genoeg geluld. Hoeveel krijg ik voor die rommel?’ Als het geschatte bedrag tegenvalt, luiden de wegwezers haast altijd: ‘Ik was toch niet van plan dit prachtobject te verkopen’ of ‘’t Gaat toch vooral om de emotionele waarde, hè?’ De bijbehorende gezichtsuitdrukking is doorgaans moeizaam op teleurstelling bevochten.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: