'Ik heb weleens Tinder en Grindr gecheckt, omdat ik de grapjes van de jongeren wil begrijpen.' 'Radio Gaga' bij de norbertijnen in Averbode

, door (hvt)

12
Radio Gaga in Averbode 1200

'Als iemand ooit bewijst dat God bestaat, dan zou ik het hem erg kwalijk nemen'

Betreed de gangen van het klooster en er daalt iets over je neer. Omdat we de Heilige Geest niet valselijk willen beschuldigen, houden we het op een vaag gevoel dat deze eeuwenoude tegels gewijde grond zijn. Het getik van hoge hakken hoort hier niet thuis – witte kousen in sandalen zijn hier de norm. Dan maar onhandig verder op onze tenen. Erg snel gaat dat niet. ‘Da’s de bedoeling,’ zegt abt Jos, ‘dat het leven hier vertraagt, dat je gas terugneemt.’

Antwoorden doet abt Jos ook traag. Na elke vraag staart hij peinzend voor zich uit. Net als we denken dat er niks meer komt, volgt er een klaterlach. Zoals wanneer we hem vragen of hij zichzelf een goed mens vindt.

jos wouters (57) «Wat een rare vraag. (Lacht) Soms wel, ja.»

HUMO Is goedheid niet het minste wat we mogen verwachten van een abt?

wouters «Een abt is natuurlijk een archetype. Het is bijna een synoniem voor rust, onthechting en wijsheid. Maar ben ik dat? Neuh.»

HUMO Wat moet een pater in z’n mars hebben om het tot abt te schoppen?

wouters «Niks. Verkozen worden en ja zeggen.»

HUMO U stond er niet voor te springen?

wouters «Iemand moet het doen, hè. Ik heb het ambt nooit geambieerd, maar je moet al een serieuze reden hebben om nee te zeggen, als jij uit al die stemrondes naar voren komt.

»Een abt kiezen gebeurt bij volstrekte meerderheid: meer dan de helft van de confraters moet voor jou stemmen. Dan komt de keuze vanzelf neer op een compromis: figuren met een sterk profiel, die de boel flink dooreen zouden schudden, halen het zelden of nooit. Toen ik de vraag kreeg, dacht ik: ‘Amai, hoe ga ik dat hier doen?’ Ik zag het niet direct zitten.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: