Humo's intergalactische sciencefictionlijst

, door (es)

10
scifi1200

'Stanley Kubrick waarschuwde al voor de gevaren van artificiële intelligentie toen Steve Jobs en Bill Gates nog kniebroeken droegen'

Bekijk ook de 10 beste sciencefictionfilms volgens (es) »

De meest visionaire: '2001: A SPACE ODYSSEY' (1968)

In een wervende brochure die de MGM-studio naar aanleiding van de release van ‘2001: A Space Odyssey’ liet verschijnen, stond te lezen dat alle technologische innovaties die Stanley Kubrick en zijn coscenarist Arthur C. Clarke speciaal voor de film hadden bedacht binnen de dertig jaar werkelijkheid zouden worden. Vandaag weten we dat Kubrick het in sommige gevallen vierkant mis had: zo ziet het licht in het heelal er helemaal anders uit dan de cineast zich verbeeldde; kunnen we alleen maar dromen van bemande ruimtevluchten naar Jupiter en zitten de antizwaartekrachtscènes aan boord van de Discovery vol fouten. Dat de pendeldienst van de aarde naar de maan in de toekomst zal worden uitgebaat door de allang ter ziele gegane Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am, lijkt eveneens twijfelachtig.

Maar op veel andere vlakken was ‘2001’ z’n tijd wél ver vooruit: zo voorspelde Kubrick al in 1968 dat astronauten tijdens ruimtewandelingen defecte onderdelen aan hun schip zouden kunnen herstellen door gebruik te maken van beweegbare robotarmen. In de shuttle naar de maan zit Heywood Floyd op z’n gemak te genieten van een portie in-flight entertainment op het televisieschermpje in de rugleuning van het stoeltje voor hem: pas vanaf de jaren 80 begonnen de luchtvaartmaatschappijen die schermpjes in hun vliegtuigen te plaatsen. En al in 1968, toen Steve Jobs en Bill Gates nog kniebroeken droegen, waarschuwde Stanley voor de gevaren van artificiële intelligentie: Kubrick was er immers heilig van overtuigd dat de computers van de toekomst weleens zouden kunnen flippen. Zoals de HAL 9000-computer aan boord van de Discovery: ‘I know that you and Frank were planning to disconnect me, and I’m afraid that’s something I cannot allow to happen.’ Geniale Stanley.

De beklemmendste: Alien (1979)

De camera die traagjes de gangen van de Nostromo aftast. Eerste officier Kane (John Hurt) die zich in de catacomben van het buitenaardse ruimteschip laat zakken. Captain Dallas (Tom Skerritt) in de ventilatieschacht. Sommige scènes in deze topper van Ridley Scott zijn zó beklemmend dat je je zélf als een astronaut begint te voelen die zich diep in de ijskoude ruimte bevindt, moederziel alleen, overgeleverd aan onbekende krachten.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: