Koppensneller Herman Brusselmans: 'Michael Freilich en Selahattin Koçak richten samen een nieuwe organisatie 'tegen haat' op'

, door (hb)

Deel

Er is een nieuwe beweging op komst, met als doel de moslims en de Joden vrienden van elkaar te laten worden. De initiatiefnemers zijn de vroegere SP.A-politicus Selahattin Koçak en Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel. Dat zijn niet de eersten de besten. Ik ken hen allebei. Niet alleen zijn ze enorme fans van m’n oeuvre (Koçak heeft m’n roman ‘De kus in de nacht’ negentien keer gelezen, en Freilich verslindt m’n columns in Woef en Playboy), maar tevens ken ik hen persoonlijk, en het zijn fantastische, menslievende, leuke gozers.

Met Koçak heb ik eens samen in ‘Van Gils & gasten’ gezeten, en vóór de opname wierp hij zich backstage op als één van de grappigste kerels die ik ooit heb ontmoet. Hij vertelde de ene mop na de andere, onder meer die over de moslim die achter een struik zat te schijten net op het moment dat z’n gat begon te jeuken, en die over de drie nonnetjes die op weg naar Lourdes hun trampoline vergeten hadden. Maar Selahattin kan ook serieus zijn. Zo had hij het erover dat de westerlingen niet bang hoeven te zijn voor moslims, behalve natuurlijk voor diegenen die een baard hebben, hun vrouw slaan, de ramadan vieren en een schaap slachten zonder het dier eerst nog even te aaien. ‘Maar toch ook voor terroristen, Sela?’ zei ik tegen hem. ‘Terroristen zijn geen echte moslims,’ zei hij, ‘ze verraden de leer van de Profeet. Meestal is dat niet eens hun eigen schuld. Ze komen uit een sociaal achtergesteld milieu, ze worden op school uitgelachen met hun veel te grote penis en ze mogen niet binnen in discotheek Carré omdat ze geen marcelleke van Björn Borg dragen. Zou jij in zo’n geval op den duur niet radicaliseren, Herman?’ ‘Natuurlijk, Sela,’ zei ik, ‘zelfs zodanig dat ik al 72 maagden achterwaarts in hun poes zou naaien nog vóór ik mezelf laat ontploffen.’ En zo merk je dat Selahattin Koçak en ik goed overeenkomen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: