SP.A-voorzitter John Crombez: 'N-VA en Open VLD zijn openlijk vóór het cumuleren van mandaten en vergoedingen'

, door (rl)

1137
john crombez 1200
© Marco Mertens

'‘De nieuwe lijn is duidelijk. Wie zich daar niet aan houdt, vliegt eruit'

Op het eerste zicht lijken de Vlaamse socialisten de grote verliezers van het Brusselse schandaal rond Samusocial: SP.A hielp het gegraai van PS-burgemeester Yvan Mayeur aan het licht te brengen en bekocht haar verontwaardiging met het verlies van Brussels schepen Ans Persoons. Maar op lange termijn betekent de hetze pure winst: voorzitter John Crombez kon voor de hele natie de nieuwe reinheid van zijn partij in de verf zetten.

HUMO Kwam dit schandaal precies op het goede moment? Men zegt dat u Persoons met de glimlach heeft geofferd.

JOHN Crombez «Zij noemde dat terecht een seksistische interpretatie. Ans had mij niet nodig om te beseffen dat ze met dit Brusselse bestuur niets meer te maken wou hebben. Ik ben trots als mijn mensen zo reageren. Ze heeft gevraagd om uit het schandaal de juiste conclusies te trekken, en dat was blijkbaar genoeg om eruit te vliegen.»

HUMO Is de les dat je de PS in Brussel niet tegenspreekt?

Crombez «Men heeft de PS in Brussel veel te weinig tegengesproken. En blijkbaar zijn er bij Open VLD mensen die dat nog altijd niet durven.»

'In veel Europese landen is de ongelijkheid gestegen na de bankencrisis, bij ons niet. Dat is óók de schuld van de socialisten'

HUMO U hebt hen in de krant ‘laffe boeren’ genoemd.

Crombez «De Brusselse VLD heeft een oude, laffe truc toegepast om zelf meer bevoegdheden te krijgen. Als Els Ampe samen met Ans had gevochten voor meer politieke hygiëne, had je een ander verhaal.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: