1 oktober is Wereld vegetarisme dag, maar: 'Veganisten hebben veel empathie voor dieren, maar te weinig voor mensen'

, door (mv)

609
1200
© Sander De Wilde

Zo’n twintig jaar geleden, toen hij nog aan de Universiteit Gent studeerde, zwoer Tobias Leenaert alle vlees, vis, zuivel, eieren en andere dierlijke producten af. Als overtuigde veganist lag hij aan de basis van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief), een organisatie die ijvert voor plantaardige voeding en een diervriendelijke samenleving.

'Flexitariërs, die één dag in de week vegetarisch eten, sparen meer dieren uit dan alle veganisten bij elkaar.'

Met zijn levensstijl probeert Leenaert het lijden voor mens en dier in de wereld zoveel mogelijk te vermijden. Maar terwijl de veganistische manier van leven wereldwijd op steeds meer begrip kan rekenen, moeten veganisten zich volgens Leenaert ernstig bezinnen.

HUMO Wat doen veganisten volgens u verkeerd?

Tobias Leenaert «Stel: ik kom bij u eten, en u hebt speciaal voor mij een vegetarische lasagne klaargemaakt, denkend dat u daarmee wel goed zat. Maar helaas voor mij hebt u lasagnevellen gebruikt met ei erin. Veel veganisten zullen uw lasagne daarom weigeren en u haarfijn uitleggen waarom. Met als gevolg dat u zult denken dat alle veganisten even star zijn, en dat ze een onhaalbaar doel nastreven.»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: