Naema Tahir: Uit de duim gezogen

, door (nt)

1
Naema Tahir: 'Naema Tahir'

Zowel in de biografie van Zweig als in de film komen de beroemde tuinen van Versailles aan bod. Ik wilde de film graag zien omdat die het verhaal vertelt van André le Nôtre, de hovenier die van Lodewijk XIV de opdracht kreeg om de tuinen van Versailles aan te leggen en die dat op magistrale wijze heeft gedaan. In de film staat de verhouding centraal tussen Le Nôtre (gespeeld door Matthias Schoenaerts) en de hovenierster Sabine de Barra (Kate Winslet), door hem gecontracteerd om één van de tuinen aan te leggen.

Nadat ik de film had gezien, begaf ik me op het internet om uit te zoeken in hoeverre de film historisch accuraat is. Algauw kwam ik erachter dat hij gehakt maakt van de geschiedenis. Ik accepteer dat makers van films zich voor entertainmentdoeleinden enige historische vrijheid permitteren, en dat misschien wel moeten doen. Maar dit?

In werkelijkheid was Le Nôtre tegen de 70 toen hij de tuinen van Versailles aanlegde. Maar de filmmakers hebben de knappe, rimpelloze dertiger Matthias Schoenaerts de rol gegeven. Tja, een film moet publiek trekken. Daarom moest er ook een mooie vrouw bij en verzon men het personage Sabine de Barra. In het echt heeft zij niet bestaan. Een groot deel van de film is dus uit de duim gezogen. Dieptepunt is de scène waarin de laatste een intiem gesprek heeft met niemand minder dan Lodewijk XIV, die haar om wijze raad vraagt over een vrouw met wie hij wil huwen. En dan heb ik het nog niet gehad over het woordgebruik, dat niet 17de-eeuws maar hedendaags aandoet, bijvoorbeeld wanneer De Barra over Le Nôtre zegt: ‘Hij is de meest complete persoon die ik ken.’

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: