20 jaar na de Bende Van Nijvel (6): de schaduw van extreemrechts

, door (hilde geens)

Deel
rijkswacht 1200
© BelgaImage

Zelfmoord van een onderzoek

Philippe 'Johnny' de Staerke is de middag vóór de bloedige raid op verkenning geweest in de Delhaize van Aalst, daarover bestaat niet de minste twijfel. Anderhalf uur na de overval is hij bij de broer van zijn beste vriend een Samsonite-koffer in bewaring gaan geven, die hij daags nadien is komen ophalen en is gaan begraven in een bos: dat is gestaafd door het onderzoek. Bovendien hebben verschillende getuigen van de raid hem geïdentificeerd op foto's, op videobeelden en door een doorkijkspiegel: de daders waren wel gemaskerd, maar de getuigen herkenden de gangster aan zijn ogen, zijn gestalte of zijn typische manier van bewegen.

Johnny de Staerke heeft voor al die aanwijzingen geen enkele aanvaardbare uitleg: hij zegt gewoon dat iedereen liegt. ‘Ze weten maar al te goed dat ze op de eerste rij zitten om de premie van Delhaize op te strijken. Ze hebben tien miljoen redenen om te liegen,’ schrijft hij in zijn memoires.

De speurders hebben ook een pak getuigenissen van celgenoten of kompanen van Johnny, die vertellen dat hij over zijn aandeel in de Bende-overvallen heeft zitten opscheppen. Helaas valt niet uit te sluiten dat de informanten die verhalen verzonnen hebben, of dat Johnny ze zelf gefantaseerd heeft. En geen enkele informant geeft concrete details die de speurders kunnen natrekken.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: