Joost de Vries: 'De grootste bedreiging is de smartphone'

, door (sdw)

9
Joost Devries 1200
© BelgaImage

Lees hier alles over Humo op de Boekenbeurs

Joost de Vries’ nieuwe roman ‘Oude meesters’ was net op tijd klaar voor de Boekenbeurs, en net als elke jonge ouder ziet de 34-jarige Amsterdamse schrijver en eigenaar van een Gouden Boekenuil de toekomst hoopvol tegemoet.

HUMO Zijn de vooruitzichten voor de literatuur ook rooskleurig?

Joost de Vries «Die zijn superrooskleurig!»

HUMO Rustig maar. Niet iedereen deelt die mening: volgens sommigen zal jouw generatie nog het einde van de literatuur meemaken.

de Vries «Literatuur is misschien niet langer het centrum van het culturele universum en schrijvers staan niet meer zo hoog aangeschreven, maar dat betekent niet dat boeken minder belangrijk zijn geworden voor de mensen die lezen. En ook niet dat er minder interessante literatuur wordt gemaakt of dat er minder vernieuwende schrijvers rondlopen.

»Wordt er minder gelezen? Dat zou kunnen, maar ik vind het niet zo’n groot probleem. Ik heb niet het idee dat mensen alleen maar boeken moeten lezen. Als er een waanzinnig mooi toneelstuk gemaakt wordt, dan moet je daarheen, en als er op Netflix een sterke serie uitkomt, dan moet je daar vooral naar kijken.»

HUMO Er wordt weleens beweerd dat die tv-series de romans van deze tijd zijn.

de Vries «Ik begrijp wel waarom mensen dat zeggen: het klinkt lekker en je schaart je ermee aan de kant van de winnaar. Maar ik ben het er niet mee eens, en ik wil daar bij het krieken van de dag gerust een duel over uitvechten. Ik zie heel veel mooie dingen op tv, en sommige series hebben iets literairs in de manier waarop ze hun thematiek behandelen, maar uiteindelijk zijn tv, film en literatuur toch gewoon andere sporttakken. Hoe goed ik ‘Mad Men’ ook vind, scenarist Matthew Weiner gaat niet de Nobelprijs voor de Literatuur winnen. Maar goed: het hoeft toch geen concurrentiestrijd te zijn?»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: