De drie Belgische journalisten achter de Paradise Papers. 'De eerste namen die we intikten, waren die van onze eigen bazen'

, door (tvs)

177
lars bové, alain lallemand en kristof clerix 1200
© Saskia Vanderstichele

'Er zijn families in ons land die wereldwijd zo'n groot vermogen hebben opgebouwd, dat ze onaantastbaar geworden zijn'

Journalisten Alain Lallemand (Le Soir), Kristof Clerix (Knack) en Lars Bové (De Tijd) traden jaren geleden als enige Belgen toe tot het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), het selecte clubje van onderzoeksjournalisten dat via miljoenen gelekte documenten schandaal na schandaal openbaart.

HUMO Heren, hoe zijn jullie hierbij betrokken geraakt?

Alain Lallemand «Het is begonnen met mij, in het jaar 2000. Het ICIJ was nog maar net opgericht en bestond voornamelijk uit Amerikaanse journalisten. Ze waren op zoek naar twee Belgen, één Vlaming en één Franstalige. Ze kwamen uit bij mij en wijlen Walter De Bock van De Morgen. We werkten anderhalf jaar lang aan een dossier over internationale wapenhandel en huurlingen.»

Kristof Clerix «Toen het ICIJ in 2013 Offshore Leaks publiceerde, gebeurde dat in België alleen in Le Soir. In de Nederlandstalige pers verscheen er niets. Via via bereikte mij de vraag of ik mij kandidaat wilde stellen.»

Lars Bové «Bij De Tijd beschikten we toen ook over data van Belgische bedrijven op de Kaaimaneilanden, maar dat was niets in vergelijking met de hoeveelheid die het ICIJ in handen had. Dat frustreerde mij, en ik nam contact op met Alain.»

Lallemand «Met Kristof en Lars kregen we er plots twee uitstekende journalisten bij, die al uitvoerig hadden geschreven over financiële fraude, de maffia en de veiligheidsdiensten.»

HUMO Het ICIJ bestaat uit meer dan 200 journalisten uit 67 landen. Wat is het voordeel van zo’n uitgebreid samenwerkingsverband?

Lallemand «We kunnen communiceren via een intern en beveiligd netwerk. Als ik op zoek ben naar iemand die meer weet over de witwaspraktijken van de Russische maffia in Kreta, dan geef ik die boodschap door en krijg ik meteen antwoord.

»Het consortium beschikt over ongekende journalistieke mogelijkheden. Voor een onderzoek naar illegale tabakshandel liet het mensen infiltreren in clandestiene sigarettenfabrieken in China. Zo kon men die handel stap voor stap en wereldwijd traceren.»

Clerix «Alle betrokken media publiceren ook wereldwijd op dezelfde dag. De kans dat je een mondiale schokgolf veroorzaakt, is op die manier groter dan wanneer elk medium apart een onthulling doet.

»En dan is er nog de bescherming. Journalisten uit bepaalde landen kunnen sommige verhalen niet brengen zonder hun leven op het spel te zetten. Het ICIJ is ook een levensverzekering. Toen de Azerbeidzjaanse journaliste Khadija Ismayilova gearresteerd werd, kwam er meteen een wereldwijde campagne op gang om onze collega te steunen.»

HUMO De Paradise Papers alleen al bevatten 13,4 miljoen documenten. Hoe beginnen jullie daar in godsnaam aan?

Clerix «Het moment dat je met je wachtwoord toegang krijgt tot die enorme database, met miljoenen documenten, is magisch. Het is een geheime wereld die voor je opengaat.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: