Woelig 2017: het jaar van Jef Vermassen. 'Hoe hoger ze je op een voetstuk zetten, hoe dieper je kan vallen. En vallen zál je en moet je in Vlaanderen'

, door (ab)

18
jef vermassen 1200
© Saskia Vanderstichele

'Ik voel mij soms in Rusland. Ik weet niet meer wie ik nog kan vertrouwen en wie niet'

Jef Vermassen «Het was een waanzinnig jaar, één van de drukste in mijn leven. Ik ben 70, maar ik leid het leven van een 30-jarige atleet. Ik heb veel energie, maar die is niet onuitputtelijk. Mijn vrouw probeert me elke dag te behoeden. ‘Geniet nu toch eens met mij van het leven,’ zegt ze, ‘want je pleegt roofbouw op je lichaam en geest.’ Ze heeft gelijk, maar ik doe het allemaal zo graag.

»Sinds moordzaken meestal voor de correctionele rechtbank komen, moet het allemaal sneller gaan. Vroeger duurde zo’n zaak minstens een week, nu hooguit een dag. De dossiers worden ook alsmaar dikker en ik wil altijd alles gelezen hebben. We hebben net het dossier van de Mechelse seriemoordenaar Renaud Hardy binnengekregen. Die man heeft onder andere een vrouw gefolterd, verkracht en vermoord, en dat allemaal gefilmd, uren aan een stuk. Ik vertegenwoordig de burgerlijke partij van actrice Veerle Eyckermans, op wie hij ook een moordpoging heeft gepleegd. Dat dossier telt enkele tienduizenden bladzijden.

»Ik lees sneller dan vroeger, ik scan een dossier met röntgenogen, en dan springen er dingen uit waarvan ik weet: dit kan ik gebruiken in mijn pleidooi, hiermee kan ik de jury overtuigen. Maar dat is tegenwoordig allemaal nachtwerk.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: