Naema Tahir: 'Pakistan verandert'

, door (nt)

Deel
Naema Tahir: 'Naema Tahir'

Terwijl ik op het vliegveld op mijn ouders wachtte, bekeek ik de mensen. Velen lopen met kartonnen bekers thee rond. De vrouwen hebben trendy hoornen brillen op, bij een dame zag ik het logo DKNY. Kinderen hebben spinners. Meisjes dragen dezelfde snel geproduceerde ballerina’s als die die je hier bij de Primark kunt kopen. Het voelde vertrouwd aan, alsof ik in de Den Haagse Schilderswijk vertoefde.

Wat me ook opviel in vergelijking met jaren geleden, was dat de mannen de meisjes en vrouwen nauwelijks nog bekijken. Dat was vroeger heel anders. Toen vrouwen amper hun huizen uitkwamen, was een vrouw op straat als een magneet voor de blikken van mannen. Nu is het normaal geworden dat er veel vrouwen op straat rondlopen. Tijdens de rit van het vliegveld naar ons adres in een buitenstad van Lahore, een twee uur durende trip, raakten we vaak de weg kwijt en moesten we er dus naar vragen. De jongemannen die mijn vader aansprak, gluurden nauwelijks de auto in om een blik op te vangen van ons – vrouwen – daarin.

Later, toen ik mijn familieleden ernaar vroeg, zeiden ze dat het komt doordat vrouwen meer en meer zijn gaan werken, door de steeds meer gemengde scholen, door de televisie met zijn entertainmentshows waarin vrouwen de hoofdrol spelen en door het internet.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: