De Koerdische generaal Wasta Rasul waarschuwt Europa: 'IS verslagen? Dat geloven jullie toch zelf niet? IS is gevaarlijker dan ooit'

, door (montasser alde'emeh) en (baram maro)

436

Wasta Rasul (54) werd geboren in Kirkuk. Op zijn 24ste sloot hij zich aan bij de Peshmerga-strijders van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK).

Wasta Rasul «Ik dacht dat ik snel als martelaar zou sterven, maar zes ernstige verwondingen en een amputatie van mijn been later, ben ik er nog steeds.»

Humo U verdedigde als opperbevelhebber de frontlijn ten zuiden van Kirkuk, de stad die u tot uw grote spijt moest opgeven.

Rasul «Voor de Koerden is het de culturele en historische ziel van Groot-Koerdistan. Voor Irak, Turkije en Iran is het belangrijk omwille van olie, gas en andere grondstoffen. Iedereen wil de stad controleren.»

HUMO Wat was de directe aanleiding voor de Iraakse regering om het leger de stad in te sturen?

Rasul «Het referendum over Koerdische onafhankelijkheid van 25 september 2017. De Iraakse regering waarschuwde dat ze zou ingrijpen als het referendum zou plaatsvinden in de betwiste gebieden, waartoe Kirkuk behoort. De toenmalige Koerdische president Barzani zette toch door, zelfs nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson officieel beloofde dat er onderhandelingen over onafhankelijkheid zouden plaatsvinden als het referendum werd geschrapt.»

HUMO Zette het Iraakse leger daarna meteen de aanval op Kirkuk in?

Rasul «Neen. Premier Haidar al-Abadi was bereid het leger terug te trekken als de Koerdische regering het referendum nietig zou verklaren, maar Barzani weigerde opnieuw. Hij dacht dat het Iraakse leger nooit tot de aanval zou overgaan. De Koerdische regering gokte met het volk als inzet.

»Op 16 oktober namen het Iraakse leger en de sjiitische milities van al-Hashd ash-Sha‘bi de stad over. Door hun grote overmacht en hun moderne Amerikaanse wapens hielden de Peshmerga niet lang stand. Na vijf uur strijd hadden onze troepen geen andere keuze dan zich terug te trekken.»

HUMO Waarom had de Koerdische regering dit niet verwacht?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: