Elise Mertens won de finale van het dubbelspel in de US Open: 'Ik gooi niet met geld. Ik weet hoe hard mijn mama en papa hiervoor hebben moeten vechten'

, door (jha)

83
Elise Mertens 1200
© Wouter Van Vaerenbergh

 

(Verschenen in Humo 4044 op 3 maart 2018)

'Een tijd geleden speelde ik een partijtje met Kim Clijsters, en dan zie je wat ze nog allemaal kan. Zij blijft een idool, iemand naar wie ik opkijk'

Haar nieuwe status schept, naast een boule de Berlin, ook verwachtingen: ‘Ik ben niet de nieuwe Kim Clijsters. Kim zegt het zelf: ‘Blijf jezelf, jij bent Elise.’

Drieënhalf uur heeft hij erover gestapt, van thuis in Hamont tot aan de Kim Clijsters Academy in Bree, waar zijn dochter Elise traint. Guido Mertens is niet alleen gekomen. Aan de leiband hangen vier uitgelaten honden, die hij maar net in toom kan houden wanneer ze Elise in de gaten krijgen.

Liliane Barbé (mama van Elise) «Drie van onze honden komen uit een asiel. Elise wil het zo: in haar ogen heeft elke hond recht op een thuis. Die ene daar komt uit Zandvoort, vlakbij het autocircuit. Hij heet Keke, naar voormalig formule 1-piloot Keke Rosberg. En die daar komt uit Athene. Toen hij op Schiphol landde, moest Elise op Wimbledon dubbelen tegen de zussen Williams. Via Skype heeft ze de hele aankomst gevolgd. Geen minuut wilde ze ervan missen.»

Elise Mertens «Thuis in Hamont, bij de honden, voel ik me helemaal zen en vind ik rust. Ik ben een echte dierenliefhebber, altijd geweest. Als ik een kip zie... ooooh!»

HUMO Geen dier is je te min. Je deed jezelf ooit zes parkieten cadeau na een toernooizege.

Mertens «Dat was vorig jaar, toen ik het toernooi van Hobart won. En na mijn eerste 10.000 dollar-toernooi kreeg ik twee schildpadden – een oude belofte van mijn papa. Weet je, ik hoef geen auto of schoenen. Ik ben een heel gewoon meisje dat veel rust en liefde vindt bij dieren. Ik weet dat ze het goed hebben bij ons. Dat vind ik belangrijk.»

Barbé «Ze was nog klein toen ze zei: ‘Weet je, mama: muizen en ratten, dat zijn eigenlijk móóie dieren (lacht).’»

HUMO 2018 begon uitstekend. Je bereikte de halve finales op de Australian Open en dook voor het eerst in de top 20. Went het al?

Mertens «Ik blijf wie ik ben: voetjes op de grond. Mensen kijken wel anders naar mij: ‘Ah, dat is Elise!’ Maar dat vind ik heerlijk. Er is zelfs een gebakje naar mij genoemd: een soort boule de Berlin, geel als een tennisbal, met een E erop. Geweldig! (lacht)»

HUMO Hier en daar werd je al ‘de nieuwe Kim Clijsters’ genoemd. Sporters hebben het vaak lastig met kritiek, maar dacht je niet: nu word ik wel érg snel opgehemeld?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: