Cherchez la femme: Katrien Hennau, de vrouw van Wim Lybaert. 'Wim vindt het heel raar dat mannen en vrouwen vrienden kunnen zijn zonder dat er iets seksueels aan de hand is'

, door (sdj)

186

'Hij bespringt me niet als ik kook, nee. Tenzij ik naar vers brood ruik en mijn wangen vol meel hangen. Dan is het bingo'

Katrien Hennau «‘Tot vanavond,’ zei hij, maar wanneer dat zal zijn…»

HUMO Heb je die hemden nu net opgehangen om...

Hennau «...een ecologisch verantwoorde indruk te maken? (Schatert) Nee, hoor. Ik hang alleen de hemden op, de rest gaat in de droogkast. Ik heb vriendinnen die, ook al hebben ze drie kinderen, toch alles op droogrekjes hangen. Ik vind dat heel dapper, maar daar begin ik niet aan. Het moet nog een beetje behapbaar blijven.»

HUMO Wim leeft nogal fanatiek milieubewust. Wegwerpbekers zijn bijvoorbeeld verboden in zijn productiehuis Liefhebbers.

Hennau «Jaja. Maar Anna, onze dochter, was jarig en had heel mooie kartonnen bekers met sterren erop gezien. Ze wilde die graag voor haar feestje, en dan denk ik: ‘Sorry, Wim, maar van mij krijgt ze die bekers met sterren erop.»

HUMO ‘Mijn vrouw durft met een kip van het spit thuis te komen,’ heeft hij ons eens verontwaardigd verteld.

Hennau «Vroeger, ja (lacht). Kijk, als je elke dag moet koken voor een gezin van vijf en ik loop op de markt, dan denk ik nog steeds: ‘Als ik nu zo’n kip meeneem, heb ik meer tijd voor een gezellig avondje met het gezin. Nu, ik probeer die echt niet meer te kopen. Zo’n beest is gefokt om te worden opgegeten, het heeft helemaal geen plezier in zijn leven gehad. Als ik vlees koop, is het van dieren die een mooi leven achter de rug hebben.»

HUMO Zoals de varkens uit ‘Het goeie leven’. Daar hebben jullie één van opgegeten. Vind je het niet moeilijk je tanden te zetten in vlees van een dier dat je hebt zien rondlopen?

Hennau «Neen, absoluut niet. Het waren niet onze huisdieren, hè. Als Wim een fazant krijgt van bevriende jagers, pluim ik die ook, ik heb het daar niet moeilijk mee. Als je vlees eet, moet je eerlijk zijn met jezelf. Je moet durven te zien waar je worsten of je boutje vandaan komen.»

HUMO Je zei net dat jij altijd kookt. Ik dacht dat Wim de kok was thuis.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: