Mensenhandel en moord aan het Noordstation. 'We weten dat er in Brussel elke nacht minstens tachtig Nigeriaanse meisjes op afschuwelijke wijze worden uitgebuit, maar we kunnen hen niet redden'

© BelgaImage

, door (ab)

33

'De Nigeriaanse meisjes werken voor 20 euro per beurt, en als de zaken niet goed gaan, durven ze hun prijzen te laten zakken tot 10 of zelfs 5 euro'

‘Vroeger heb ik nooit met de deur op slot gewerkt, maar nu durf ik ’s nachts niet meer alleen de straat op,’ zegt Marie, een Belgische prostituee die al 26 jaar in de wijk werkt. De meeste van haar Belgische collega’s zijn door de jaren heen vervangen door jonge illegale meisjes uit Nigeria die worden uitgebuit door een madam, een Nigeriaanse ‘mama’ die aan het hoofd staat van een netwerk van mensenhandelaars.

Marie «De afgelopen maanden zijn meerdere Afrikaanse meisjes aangevallen en beroofd door klanten, vaak Noord-Afrikanen. Ze krijgen eerst een beurt voor 20 euro en willen het geld daarna terug. Een meisje kreeg zelfs een revolver tegen haar slaap en moest haar gsm en de dagopbrengst afgeven. ‘Ga toch naar de politie,’ raad ik hun altijd aan, maar ze durven niet. Ze zijn illegaal in het land en zijn bang dat de politie hen oppakt. Zelf zou ik dat soort klanten niet eens binnenlaten, maar de Nigeriaanse meisjes moeten zulke zware schulden afbetalen aan hun netwerk dat ze weinig keuze hebben.»

Haar collega Doris, eveneens een oudgediende in de wijk, weet dat er ook twee oudere blanke prostituees zijn aangevallen.

DORIS «Eén vrouw werd in een wurggreep gehouden en viel flauw, de andere kon gelukkig alarm slaan en de dader wegjagen. Sinds een paar maanden heerst hier een klimaat van agressie en geweld. ’s Nachts vullen de straten zich met bendes, Romazigeuners, Afrikanen, drugsverslaafden, dealers, dronkenlappen en mensen zonder papieren die van het Noordstation komen en soms erg agressief zijn. Winkelruiten worden ingegooid, er zijn vecht- en steekpartijen op straat, opdringerige klanten blíjven op de ruiten kloppen, ook als je ze weigert. Ik kom tegenwoordig met de taxi naar het werk, en vraag de chauffeur om te wachten tot ik veilig binnen ben.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: