De ideale zomer van (ss), deel 4: 'Kasteelheren die langs meren flaneren'

, door (ss)

Deel
De ideale zomer

Toch merk je aan details (waarover reisbrochures het nooit expliciet hebben) dat de kloof tussen rijk en arm nog steeds groter wordt en dat die rijken steeds hogere eisen stellen.

Ik reisde graag met de Oriënt Express omdat ik, in die volgorde, hou van geschiedenis, treinreizen, sfeer en luxe. Maar waar de uitbaters van de Oriënt Express in alle talen over zwegen, was dat, omdat hun mythische luxetrein dateert uit een periode van voor de airconditioning én omdat avondkledij verplicht was, vooral de heren tussen pakweg eind april en begin oktober zowat uit hun smoking smolten. Plus: de coupés waren erg klein, zodat je een fortuin betaalde maar geen oog dichtdeed en je na het wassen en het bedrijven van de liefde vol blauwe plekken stond.

Nu heeft de Compagnie Internationale des Wagons-Lits (ondertussen overgenomen door het luxeconcern Belmond, check www.belmond.com als je wil zien how the other half lives) in alle stilte airco en grotere suites laten installeren op de daardoor iets minder authentieke maar wel veel comfortabelere droomtrein. Ik ben al aan het sparen, want ook de prijzen hebben een oppoetsbeurt gekregen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: