Humo sprak met Guy D'haeseleer (Forza Ninove): 'Of ik een burgemeester zal worden voor álle mensen van Ninove? Natuurlijk niet!'

© Ilyas Teirlinck

, door (rl) en (ab)

68

'De media praten alleen in karikaturen over mij'

‘Gaat Guyken meugen?’ Die vraag beheerst de gesprekken in de Ninoofse cafés en brasserieën. Het Oost-Vlaamse stadje op 25 kilometer van Brussel werd al ‘Chicago aan de Dender’ en ‘Klein Molenbeek’ genoemd, maar overdag lijkt het vooral een vredig provincienest. Toch haalde het extreemrechtse Forza Ninove hier 40 procent van de stemmen en reed kopman Guy D’haeseleer met zijn 8.173 voorkeurstemmen de tegenstand op een hoopje. Hij heeft 15 van de 33 zetels: twee te weinig voor een meerderheid. En voorlopig wil niemand die leveren. De N-VA kan met haar twee verkozenen zowel D’haeseleer als de regenboogcoalitie van uittredend burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) in het zadel helpen. De lokale afdeling leek aanvankelijk naar Forza Ninove te rollen, tot een Facebookpost opdook waarin D’haeseleer grapte dat hij op onbewaakte momenten al eens chocomousse maakt van zwarte kindjes. Toen stelde Bart De Wever zijn veto.

HUMO Zullen we beginnen met de meest pertinente vraag: hebt u sinds 14 oktober nog chocomousse gegeten?

GUY D’HAESELEER «Ja. Iemand heeft zelfs Forza Ninove-mousse gemaakt en vier potjes bij me thuis geleverd. (Toont foto’s van chocomousse met het partijlogo erop) Je kunt er maar beter mee lachen, hè?

»De meeste mensen vinden die heisa overdreven. Als je die foto uit z’n context haalt, vindt iedereen dat grof, maar het was gewoon een ludieke aankondiging voor ons Breughelfestijn van twee jaar geleden. Eerder hadden we al een foto gepost van een camion mest, waarbij stond: ‘We zijn de groenten aan het kuisen’, en een foto van Chinezen met de tekst: ‘De rijstpap staat klaar.’»

HUMO Noël Slangen zei in Het Laatste Nieuws dat u daarmee de ene racistische mop met de andere vergoeilijkt. ‘Die man voelt in de verste verte niet aan wat racisme is.’

D’HAESELEER «Ik ben die politieke correctheid beu. De slinger is doorgeslagen. Je mag met alles lachen, met de paus, met vrouwen, gehandicapten, dikke mensen... Philippe Geubels doet niets anders. Maar o wee als een rechtse politicus een mop maakt over allochtonen.»

HUMO Is er geen verschil tussen comedians en politici?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: