Na de moeizame jaren: Interpol is terug

© Jamie James Medina

, door (kv)

22

Maar de gitaar spelende maffiapakken herrezen als bij wonder uit hun eigen as met hun nieuwe plaat ‘Marauder’, en willen straks ook in Vorst bewijzen dat ze er weer stáán. ‘Goeie rock is als een T-shirt en jeans: tijdloos.’

Tot in den treure werden ze indertijd afgeschilderd als de Amerikaanse tegenhangers van Arctic Monkeys, maar terwijl die laatsten uitgroeiden tot Werchter-headliners, miste Interpol, vrolijk zichzelf saboterend, de afrit naar de hoofdpodia. Er waren de relaties met topmodellen (Paul Banks was tot voor kort samen met Helena Christensen, bekend van de ‘Wicked Games’-clip van Chris Isaac), één stichtend lid dat boos wegliep (bassist Carlos Dengler, nooit meer weergekeerd) en er was de frontman die met z’n grote hiphopheld een niet helemaal geslaagde kruising tussen rock en hiphop maakte (‘Banks & Steelz’ van Banks en RZA): alle ingrediënten, kortom, voor een rock-’n-roll suicide. Maar Interpol brengt met hun zesde plaat ‘Marauder’ de sfeer van de hoogdagen terug. Ga dat vooral zelf ontdekken op 28 november, dan speelt de band in Vorst Nationaal.

HUMO Vorig jaar deden jullie nog een tournee om de 15de verjaardag van ‘Turn on the Bright Lights’ te vieren: vond je het niet gevaarlijk om op de nostalgiekar te springen?

Paul Banks «Ik had me nooit op mijn gemak gevoeld tijdens die tournee als we op dat moment ook al geen bijna volledig ingeblikte nieuwe plaat hadden gehad. We waren al een jaar aan het schrijven aan ‘Marauder’ toen we een pauze namen om die tournee te doen. Dat gaf een gerust gevoel, want het laatste wat ik wil, is in een nostalgiegroep zitten.»

HUMO Festivals bieden oude rockgroepen als Red Hot Chili Peppers tegenwoordig wel veel geld om toch nog maar eens het hoofdpodium te beklimmen. En anders vullen ze hun main stage wel met playbackende popsterren zoals Rihanna.

Banks «Ik heb geen zin om de ouwe zak uit te hangen en alles af te breken wat de jonge generatie doet – ook al omdat ik zo’n grote hiphopfan ben. Ik ben dus de laatste om te zeggen dat het allemaal fucked up is tegenwoordig, met al die slechte popmuziek op festivals. Ik ben er ook van overtuigd dat rock een grote comeback aan het voorbereiden is. We hebben op ‘Marauder’ geen computers gebruikt om alles perfect te maken of glad te strijken. Niet alles plat manipuleren met Protools, niet alles een miljoen keer overdubben: ik vind dat een behoorlijk moedige keuze als je de muziek tegenwoordig op de radio hoort. Je kunt ons classic rock noemen, maar evengoed tegendraads en tijdloos. Veel kans dat je onze plaat binnen enkele jaren speelt en denkt: holy shit, ik kan muzikanten echt horen spélen.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: