Laat u niet greenwashen: de groene leugens van grote multinationals

© Stephanie Fussenich

, door (js)

275

'Gelooft George Clooney dat Nespresso duurzaam is, of zegt hij dat omdat ze hem 26 miljoen dollar hebben gegeven?'

Kathrin Hartmann «Veel mensen bedoelen het goed, maar ze laten zich makkelijk vangen door groen nepnieuws. Daarom bekwamen steeds meer marketeers zich in het ten onrechte aanprijzen van hun producten als duurzaam of CO2-neutraal. De elektrische wagen heet ‘de hoop voor de toekomst’ te zijn. Maar voor de lithiumbatterij die erin zit, zijn bergen kobalt nodig. Dat mineraal wordt vooral gedolven in Congo, een land vol bloedige conflicten en kinderarbeid in de mijnen. Toch is er voor de Europese Unie niets aan de hand: ze klasseert kobalt niet als een conflictmineraal. Allemaal om de elektrische auto geen strobreed in de weg te leggen. Ik noem dat greenwashing.

»Ik heb samen met de Oostenrijkse filmmaker Werner Boote de documentaire ‘The Green Lie’ gedraaid. Toen die uitkwam, vroegen velen zich af of we het op groene partijen hadden gemunt. Helemaal niet, we willen alleen duurzaamheid als marketingtruc aanklagen. De grootste groene leugen is dat alles business as usual kan blijven, dat we de planeet kunnen redden door een paar kleine dingen bij te sturen en duurzaam te maken. Dat is bullshit.»

HUMO In uw boek veegt u de vloer aan met de Duitse chemieprofessor Michael Braungart, voor sommigen de goeroe van de recyclage. Zijn redenering is: afval bestaat niet, alles wat een mens produceert, moet kunnen dienen als grondstof voor een nieuw product. Ik heb hem ooit geïnterviewd en ik vond hem best interessant.

Hartmann «Michael Braungart is populair bij journalisten. Hij is minzaam en vriendelijk, maar hij voert een show op. Zijn theorie klinkt solide, maar ze is een regelrechte ramp voor het milieu. Hij beweert dat consumeren geen probleem is, zolang we er maar voor zorgen dat de producten die we maken opnieuw in de kringloop komen. Onzin!

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: