Koen Geens, minister van Justitie (CD&V): 'In het licht van de eeuwigheid is het niet zo erg dat de regering valt'

© Saskia Vanderstichele

, door (rl) en (ab)

77

Koen Geens past voor politieke interviews als alle andere. Hij staat graag boven het krijgsgewoel en doet niet aan rondjes zwartepieten. Verwacht dus geen venijnige steekjes onder water of zinnen met uitroeptekens. Geens – advocaat van opleiding, hoogleraar in bijberoep – doceert en filosofeert. Hij kruidt zijn pleidooi met spanningsopbouw en stiltes, en blijft uiterlijk onderkoeld wanneer stekelige vragen hem irriteren.

Nóg een reden waarom het een bijzonder interview is: het is bij het ter perse gaan onduidelijk of ons land nog een regering heeft tegen de tijd dat u dit te lezen krijgt.

HUMO Wat vindt u van het spektakel over het migratiepact?

KOEN GEENS «Ik hou er niet van. In mijn boek schrijf ik dat er een permanente meningenoorlog aan de gang is om het grote gelijk. De snelheid van de communicatie en de hevigheid van de discussies zorgen voor onrust bij de bevolking. Dat is nergens voor nodig. Sommige mensen gaan helemaal op in de waan van de dag. Zelf verkies ik om er met wat meer afstand naar te kijken.»

HUMO De kans dat de regering valt, is gigantisch. Hoe erg zou dat zijn?

GEENS (minzaam) «In het licht van de eeuwigheid is dat niet zo erg. Het zou wel jammer zijn voor al het werk dat nog niet helemaal klaar is. De minimale dienstverlening bij stakingen in de gevangenis moet nog worden gestemd in het parlement, net als mijn wet op de kansspelen, die gokreclame aan banden legt. Dat zijn processen van drie jaar geweest. Ook mijn collega Kris Peeters wil nog belangrijke zaken gestemd krijgen: de arbeidsdeal, het mobiliteitsbudget, de zware beroepen… Wie doet alsof deze regering niets meer te bieden heeft, dwaalt.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: