Willy Willy: 'Na zo'n diagnose ga je veel intenser leven. Alle ballast valt eraf'

© Maarten De Bouw

, door (jub)

215

Willy Willy – zo goed als nergens nog bekend als Willy Lambregt (59) – heeft een nieuwe soloplaat gemaakt, ‘Vampire with a Tan’, en mag op 30 januari op de MIA’s samen met de rest van The Scabs een Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. De perfecte aanleiding om met hem nog eens over gitaren, versterkers en muziek in het algemeen te ouwehoeren.

Het slechte nieuws is dat Willy slecht nieuws heeft gekregen van de dokter. Onomkeerbaar slecht nieuws. Willy is ziek, en zijn tijd is beperkt. Toch wil hij een positieve boodschap overbrengen. ‘Al ben ik tegenwoordig blij als ’s morgens mijn ogen opengaan.’

Ik mag voor het interview naar zijn huis in Affligem gaan, waar Michèle De Wilde, de vrouw met wie Willy al bijna dertig jaar lief en leed deelt, opendoet. Willy zit in de zetel en kijkt naar David Bowie op Glastonbury. Hij ziet eruit alsof hij zo bij Bowie op het podium kan stappen. Strakke zwarte jeans, fuchsia T-shirt, sjaaltje om de nek, ringen aan zijn vingers, oorbellen aan beide kanten. We hebben elkaar een hele tijd niet gezien en praten eerst wat bij, over muziek, zijn twee katten, en zijn allernieuwste aanwinst: een Gibson ES-335. Ik vertel over mijn tweeling, over hoe prachtig en hoe moeilijk het soms ook kan zijn, en dat ik het wel verdiend zal hebben, zeker. Willy lacht: ‘You don’t always get what you deserve. Sometimes you just get what you get.’ Hij heeft gelijk, natuurlijk, en ook: pech. Heel veel fokking pech. Dit weekend heeft hij te horen gekregen dat hij nog minder tijd heeft dan werd aangenomen. En wat werd aangenomen, was al niet veel.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: