30 jaar VTM (2): de grootste flop, de blootste borst, het drukste baasje en het pijnlijkste ontslag

, door (fvd) en (vvp) en (tr)

9

'Leden van de raad van bestuur vroegen in het begin: 'Moeten we het nieuws wel elke dag uitzenden?'

Pijnlijkste ontslag: Nadine De sloovere

‘Jammer en denigrerend’

Dany Verstraeten en Nadine De Sloovere vormden vanaf de eerste dag het gezicht van de piepjonge VTM-nieuwsredactie. In 1998 moest Nadine, eerder omroepster bij de BRT, echter van het scherm verdwijnen: te rijp bevonden, en een hindernis in de race naar de eeuwige verjonging van de zender.

Nadine De Sloovere «Dat valt op je schouders, ja. Ik heb tijd nodig gehad om het te verwerken, maar ik kan het wel plaatsen. Een bedrijf dat stilstaat, gaat achteruit en ook het VTM-nieuws is onderhevig aan de commerciële logica: het moet aantrekkelijk blijven, vlug gaan, helder zijn... Als men dan denkt dat mensen rond de 50 niet meer passen bij een frisse zender, snap ik dat wel. Zo hebben ze dat niet tegen mij uitgelegd, maar je weet het wel, natuurlijk.

»Vrouwen worden op tv vaak gedegradeerd tot iets leuks om naar te kijken: ‘Als je bijna 50 wordt, moet je maar een andere job zoeken. Wij willen ons scherm op een andere manier vullen.’ Ze hebben het recht om dat te zeggen, maar leuk is het niet. Binnenkort moet iedereen tot zijn 67ste werken. Als je dan vanaf je 50ste ergens in een hoekje moet gaan zitten waar je niet te hard opvalt, dan is dat jammer en denigrerend. Ik ga er niet mee akkoord, maar dat is de keerzijde van de commerciële aanpak, zeker?»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: