15 jaar na het overlijden van Marco Pantani onderzoekt zijn moeder nog altijd zijn dood. 'Er is bewijs dat de maffia betrokken is, maar daar wordt niks mee gedaan'

© Jelle Vermeersch

, door (ja)

29

Het museum voor Marco Pantani in het Italiaanse kuststadje Cesenatico is een pakhuis volgestouwd met trofeeën, fietsen, shirts, foto’s, ansichtkaarten en krantenknipsels van de jong gestorven kampioen. Te veel zondagsschilders hebben werk aan hem opgedragen, maar dat maakt niets uit. Dit is Italië. In Italië is wielrennen een akte van geloof: tifosi verklaren, elk op hun manier, hun eeuwige liefde voor de kleine renner die de tegenstand verpulverde op de flanken van de hoogste bergen. Il Pirata leeft hier nog altijd.

Tonina Pantani (68) is stipt op de afspraak. Ze komt aan in een kleine Fiat. Daar past ze, met haar anderhalve meter, precies in. Op witte gympjes dribbelt ze het museum binnen, waar haar kleinkind achter de balie zit, de dochter van Marco’s zus. Mama Pantani laat ons achterin het museum plaatsnemen, tegenover de legendarische motor van Marco: een Harley-Davidson met het insigne van een piraat.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: