Psycholoog Maarten Vansteenkiste: 'De klimaatspijbelaars houden ons een confronterende spiegel voor'

, door (mvs)

20
Psycholoog Maarten Vansteenkiste: 'De klimaatspijbelaars houden ons een confronterende spiegel voor'

Terwijl het protest zich uitbreidt – vorige week kwamen ook in Nederland meer dan tienduizend klimaatspijbelaars op straat – blijft het opmerkelijk dat uitgerekend scholieren ons erop moeten wijzen dat er wat aan de opwarming van de aarde moet worden gedaan. Voelen zij de klimaatkwestie beter aan? En kunnen volwassenen, die beteuterd op al die protesten staan te kijken, iets van hun onbevangen blik leren?

Maarten Vansteenkiste (professor ontwikkelingspsychologie aan de UGent) «Volwassenen zien al snel allerlei praktische bezwaren. Of ze worden gehinderd door strategische overwegingen en komen daardoor niet in actie. Misschien is er ook al een zekere moedeloosheid ingetreden: ze hebben zich erbij neergelegd dat het toch allemaal niet veel uithaalt. Kinderen hebben nog niet ondervonden dat ze ook tegen een muur kunnen lopen, en dat onbezoedelde optimisme helpt hen om recht voor de raap hun mening te verkondigen.

»Wat ook een rol speelt, is hun vermogen tot empathie. Kinderen kunnen sterk meeleven met anderen. Thema’s als rechtvaardigheid en de toekomst van de planeet spreken hen daarom sterk aan.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?