Michael Freilich, van hoofdredacteur Joods Actueel naar N-VA-kandidaat. 'Als ik verkozen word, schaf ik het gelijkekansencentrum af'

, door (montasser alde'emeh)

802

Opkomen voor de N‑VA: méér ingeburgerd kun je in Vlaanderen moeilijk zijn. De roots van Michael Freilich (38) liggen dan wel elders, maar zijn familiegeschiedenis leunt dichter aan bij de Vlaamse beweging dan je zou denken.

HUMO U noemt uw grootvader, die de voorloper van Joods Actueel oprichtte, ‘een fiere flamingant’. Dat moet u eens uitleggen. Hij was een Joodse immigrant die ternauwernood aan de deportatie ontsnapte: het flamingantisme is hem niet zo welgezind geweest.

Michael Freilich «Mijn grootvader Louis Davids was van Hongaarse afkomst. Hij kwam als kind in Antwerpen terecht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest mijn familie onderduiken in Brussel, maar mijn grootvader, toen 14, nam stiekem de trein naar Antwerpen om te zien wat er van hun huis was geworden. Daar zag de buurvrouw hem, ze liep meteen naar de Gestapo om hem te verklikken.»

HUMO Door die collaborerende buurvrouw werd hij richting Auschwitz gestuurd. Met de zegen van oorlogsburgemeester Leo Delwaide: De heisa rond het Delwaidedok laat u vast niet koud.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: