Barry Jenkins: 'Ik dacht: straks moet ik mijn Oscar afgeven'

, door (az)

4

Barry Jenkins «Ik wilde het boek van James Baldwin al heel lang verfilmen, nog vóór ‘Moonlight’. Het is niet alleen een ontroerende liefdesgeschiedenis, maar ook een erg politiek boek, geschreven vanuit de woede over hoe de zwarte bevolking van Amerika het nog niet zo lang geleden te verduren kreeg. De roman is nog steeds relevant, zelfs al is ze in de jaren 70 geschreven. Dat toont de klasse van Baldwin. Ik had het scenario al klaar toen de erfgenamen van Baldwin contact met mij opnamen. De schrijver, die in 1987 is overleden, had aantekeningen achtergelaten voor een mogelijke verfilming van zijn boek. Die waren summier, maar wel nuttig. Ik constateerde dat ik van meet af aan op het goede spoor had gezeten.»

– In de film wordt de man, die kunstenaar wil worden, hard aangepakt door de wijkagent als hij de belager van zijn vriendin te lijf gaat.

Jenkins «Wat dat betreft, is er nog niet veel veranderd in de VS: zwarte Amerikanen zijn nog steeds een doelwit van de politie. Maar ik ga niet beweren dat ik weet hoe we het probleem kunnen oplossen. Ik stel vragen in mijn werk, maar ik kom niet met verklaringen. Daartoe ben ik niet in staat. De kijker moet zijn eigen conclusies trekken.»

– Denk je nog terug aan de Oscaruitreiking van twee jaar geleden, toen eerst ‘La La Land’ werd uitgeroepen tot Beste Film en pas minuten later bleek dat ‘Moonlight’ had gewonnen?

Jenkins «Af en toe, ja. Vrienden van mij hebben dat moment niet eens meegemaakt. Zij hadden de tv meteen uitgezet toen ‘La La Land’ werd afgeroepen. Pas de volgende ochtend hoorden zij dat ‘Moonlight’ toch had gewonnen. Zelf was ik ook perplex, zelfs nog toen ik dat beeldje vasthield. Ik dacht de hele tijd: dit kan niet waar zijn, straks moet ik mijn Oscar afgeven (lacht).»

© Algemeen Dagblad

‘If Beale Street Could Talk’ is nu te zien in de bioscoop.

Humo 4096/10 van 5 maart 2019

Dit artikel verscheen in:

HUMO van dinsdag 5 maart 2019

Lees alle reportages

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: