'De slachtoffers van terreuraanslagen zijn het beu'

, door (sp)

559
aanslagen 1200

PHILIPPE VANSTEENKISTE (voorzitter V-Europe) «Die komt er op initiatief van slachtoffers van de Bende van Nijvel. Hun situatie is vergelijkbaar: burgers die door terroristen als wapen zijn ingezet tegen de democratische waarden. Hun leven is in een paar seconden kapotgemaakt. En toch doet de overheid niet meer dan het absolute minimum voor hen.»

HUMO Hun dossiers komen daardoor bij verzekeringsmaatschappijen terecht.

VANSTEENKISTE «Klopt. En dat zijn bedrijven die winst moeten maken. Verzekeringen hebben meer financiële middelen dan de overheid om schadevergoedingen uit te keren én ze beschikken over de beste medische experts. Maar toch behandelen ze de slachtoffers met een ongelooflijke minachting. Vanaf 10 procent invaliditeit krijg je als terreurslachtoffer financiële rechten, maar het is opvallend hoeveel slachtoffers een percentage van amper 4 of 5 procent krijgen opgeplakt. Terwijl een leek kan zien hoe zwaar het trauma inhakt op hun sociale leven en werkbekwaamheid.

»Bovendien krijgen slachtoffers het gevoel dat ze misbruik maken van het systeem. Ze moeten voortdurend bewijzen dat ze ziek zijn. Telkens opnieuw die vreselijke terreurervaring vertellen: de mensen zijn dat beu.

»Het systeem is zodanig versplinterd dat iedereen van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Via de arbeidsrechtbank zouden slachtoffers in beroep kunnen gaan, maar het kan jaren duren voor er een vonnis wordt uitgesproken. Slachtoffers hebben nú steun nodig.»

HUMO Daarom ijvert V-Europe voor de oprichting van een fonds voor de slachtoffers.

VANSTEENKISTE «We vragen dat de staat zijn verantwoordelijk neemt en een garantiefonds voor de slachtoffers van terreur opricht. Een fonds dat de administratie, uitkeringen en onafhankelijke medische expertise bundelt. Want nu moeten slachtoffers jarenlang hun hoofd breken over wat hun rechten zijn en wat ze zelf in gang moeten steken. Zolang de dossiers bij de verzekeringsmaatschappijen zitten, blijft die versplintering een probleem.» 

Humo 4096/10 van 5 maart 2019

Dit artikel verscheen in:

HUMO van dinsdag 5 maart 2019

Lees alle reportages

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: