Het gevaar van hokjesdenken en bemoeizieke ouders: angst, depressie en meer zelfdodingen

, door (mv)

56

'Er is een dramatische toename van studenten die zich angstig of depressief voelen'

Al bijna twintig jaar staat Amerikaans advocaat Greg Lukianoff (45) universiteitsstudenten en academisch personeel bij wanneer hun vrijheid van meningsuiting in het gedrang komt. In al die jaren heerste een consensus dat die vrijheid een hoog goed was. Tot het een paar jaar geleden plotseling omsloeg. Studenten begonnen zich te verzetten tegen de komst van dwarse gastsprekers zoals diplomate Madeleine Albright en komiek Bill Maher. Ze wilden de grote literatuurklassiekers niet meer lezen omdat ze te vaak zijn geschreven door blanke mannen en kwetsend kunnen zijn voor bepaalde groepen. En vrouwelijke rechtenstudenten eisten dat ze colleges over verkrachtingszaken mochten overslaan.

Lukianoff onderzocht die omslag met psycholoog Jonathan Haidt: in 2015 voorspelden ze in een artikel een toename van mentale stoornissen onder studenten. Ze wezen op de gevaren van een academische cultuur waarin een soort eenheidsdenken ontstaat en voor een scherpere polarisatie in de samenleving. Het werd één van de vijf meestgelezen artikels ooit op de website van The Atlantic, en toenmalig president Obama verwees ernaar in een toespraak waarin hij het belang benadrukte om open te staan voor diverse standpunten.

En sinds eind vorig jaar is er ook een boek, ‘The Coddling of the American Mind’. Het stond al snel in de bestsellerlijst van The New York Times. Want de ontwikkeling die Lukianoff al vroeg signaleerde, gaat in een razend tempo.

HUMO Ook in de jaren 60 en 70 waren studenten bedrijvig om gastsprekers te weren of om te klagen over discriminatie of seksisme op de campus. Wat is nieuw?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: