Het grote dEUS-interview (2)
Craig Ward: 'Zonder wrijving geen vonken. Ik wil pijn horen, en het gevecht van ego's, met het gehuil van wolven op de achtergrond'

© Johan Jacobs

, door (rv)

Deel

(Verschenen in Humo 3055 op 23 maart 1999)

Lees ook: Het grote dEUS-interview (1): Tom Barman

De Romeinse thermen en de arabische badhuizen brachten hem op het idee: hij wou een plek waar creatieve geesten zowel van gedachten konden wisselen als tot scheppende arbeid overgaan, in een sfeer waar dwang noch volslagen anarchie heersten. Nadat hij een tijd lang in Zuid-Afrika had gewoond, en via het Franse Tours en een Spaanse vriendin in Madrid terechtkwam, streek hij tenslotte neer in Ronda, waar hij zo’n plek vond: ‘Hier kun je op je gemak een jointje roken of om vier uur ‘s nachts aan de bar hangen, zonder dat iemand zegt: ‘En nu gaan we slapen.’ In de bar zegt niemand Tom Barman, Klaas Janszoons, Stephen De Waele (die in zijn hoedanigheid van televisieregisseur een filmpje komt draaien voor The Music Factory) en mij dat we moeten opkrassen, en wij vieren dan ook uitgebreid het feit dat God ons niet tot geheelonthouders heeft voorbestemd. Someone pays drinks for every bum in Andalusia. Filip Eyckmans misschien. 

FILIP EYCKMANS «Toen ik negentien was heb ik Tommy voor het eerst opgebeld: ik had hem ergens op een feestje akoestische gitaar zien spelen, en ik wilde meteen een demo met hem maken. Daar heb ik dan het geld van mijn vakantiewerk in gestoken. Die demo hebben we bij de vader van Geena Lisa opgenomen, die een studio’tje had in zijn garage. We begonnen vanzelfsprekend klein, maar ‘t ging heel snel vooruit: we verkochten eerst vijftig cassettes, en even later hadden we er al driehonderd aan de man gebracht. En het duurde niet lang of we moesten zes café-optredens afwerken in drie dagen. Ik wist vrij snel dat ik iets bijzonders in handen had. Daar komt nog bij dat er in minder dan geen tijd een uniek nest van muzikanten ontstond: ik denk nu aan A Beat Band, de voorloper van Moondog Jr. en dus van Zita Swoon, en ook aan Kiss my Jazz van Rudi Trouvé...»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: