dEUS viert 20 jaar 'The Ideal Crash': 'Ons geluk? Dat het echt zware spul nooit in omloop is geweest'

© Maarten Vanden Abeele

, door (jub)

61

(Lees hier onze recensie van de eerste van acht AB-shows. Lees hier onze cd-recensie van 'The Ideal Crash' én een interview met dEUS uit 1999) 

Tom Barman (frontman) «Na ‘In a Bar, Under the Sea’ heb ik met Craig (Ward, t oenmalig gitarist bij dEUS, red.) een klein akoestisch tourtje gedaan, met voornamelijk covers – ‘Thirteen’ van Big Star en iets van Bonnie ‘Prince’ Billy onder andere – en een paar nieuwe songs die ik blijkbaar al had. Dat liep allemaal ongeveer gelijk met de plannen van ons management, dat ineens in Spanje een hotel wilde kopen. De vorige plaat hadden we opgenomen in Mol: de lokroep van Andalusië was groot (lacht).

Filip Eyckmans (Musickness, management) «De liefde tussen dEUS en Spanje is al veel eerder begonnen. In 1990, op mijn 19de, heb ik in Spanje gewoond, en ik heb toen voor dEUS twee concerten in Madrid geregeld. En met hun eerste democassette zijn we gaan touren in Léon, waar ik een lief had. Tijdens de eerste tour in Madrid was Jules (De Borgher, red.) nog chauffeur, tijdens de tweede was hij drummer. Een periode die dEUS gevormd heeft. Jaren later hadden we met Musickness zes of zeven groepen, en daarvan zaten er altijd wel een paar van in de studio. Dure studio’s doorgaans, in steden of helemaal op de boerenbuiten. Door de band die er al was met het land – ik had toen ook nog altijd een Spaans lief dat bij mij in Antwerpen woonde – zijn we ginds op zoek gegaan naar iets typisch Spaans, niet te groot, niet te klein, en dicht bij de luchthavens. Zo zijn we in Ronda terechtgekomen, en zo is Enfrente Arte (Eyckmans’ hotel, red.) ontstaan.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: