'Door de juiste voeding kun je een derde van alle gevallen van dementie voorkomen'

, door (mvs)

75

Lisa Mosconi is doctor in de neurowetenschappen, de nucleaire geneeskunde en de voedingswetenschappen. Ze is verbonden aan drie universiteiten en is adjunct-directeur van de Alzheimer’s Prevention Clinic in New York.

HUMO U doet al jaren onderzoek naar alzheimer. Wanneer besloot u zich toe te leggen op het verband tussen alzheimer en voeding?

Lisa Mosconi «Ik studeerde neurowetenschappen toen mijn grootmoeder de eerste tekenen van dementie begon te vertonen – die aandoening zit in onze familie. Nadat ik voor mijn promotieonderzoek van Firenze naar New York was verhuisd, onderzocht ik het verband tussen een familiale voorgeschiedenis en alzheimer. Net zoals andere wetenschappers kwam ik tot de conclusie dat genen niet zo’n belangrijke rol spelen: minder dan 1 procent van de bevolking is drager van genetische mutaties die alzheimer kunnen veroorzaken. De vraag is dan: welke andere factoren kunnen verklaren waarom sommige mensen de ziekte krijgen en anderen niet?

»Rond die tijd begonnen wetenschappers te erkennen dat de levensstijl een grote impact op het lichaam heeft, en in het bijzonder op het brein. We bestudeerden vervolgens voedingspatronen, de voedingswaarde van bepaalde diëten, lichaamsbeweging, intellectuele activiteit, hormonen en noem maar op. De voeding bleek de belangrijkste invloed op de hersenen te hebben.

»Nog een reden waarom ik me erop wilde toeleggen, is dat er ontzettend veel onzin over voeding wordt verkocht. Mijn patiënten vroegen me altijd weer wat ze moesten eten om hun brein gezond te houden. Ze hadden van alles gelezen, maar de schrijvers van die boeken spraken elkaar allemaal tegen. Ik besloot om het zelf uit te zoeken en ging voedingswetenschappen studeren.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: