Dit zijn de beste documentaires op Netflix

, door (sw)

9

Five Came Back - drie afleveringen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaven vijf Hollywood-regisseurs – William Wyler, Frank Capra, George Stevens, John Ford en John Huston – zich op bij het leger om hun talent ten dienste te stellen van de goede zaak. Ze werden naar het front gestuurd: niet om de wapens op te nemen, maar om propagandafilms te maken voor het bioscooppubliek thuis. Het uitstekende ‘Five Came Back’ biedt oorlogs- en filmgeschiedenis in één: de reeks toont hoe de vijf hun films konden draaien en behandelt de rol ervan in de afloop van WO II, maar laat ook beroemde fans als Steven Spielberg en Paul Greengrass vertellen over de cinematografische waarde van ‘The Battle of Midway’, ‘Tunisian Victory’ of – andere tijden! – ‘The Negro Soldier’.

Wie na afloop nog een tiental uur over heeft, kan op Netflix ook alle dertien documentaires bekijken die ter sprake komen. De titel met de meeste historische waarde is ‘Nazi Concentration Camps’: George Stevens (die later nog ‘Giant’ met James Dean draaide) filmde hoe soldaten het concentratiekamp van Dachau bevrijdden. Zijn schokkende beelden werden gebruikt als bewijsmateriaal tijdens de processen van Neurenberg.

Fyre: the greatest party that never happened - één aflevering

Dat Vestiville eind juni te elfder ure werd afgelast, moet bij Ja Rule, één van de namen op de affiche, voor een déjà vu hebben gezorgd. Twee jaar geleden organiseerde hij samen met internetondernemer Billy McFarland het Fyre-festival, een luxueus festijn op de Bahama’s dat gepromoot werd op sociale media door influencers als Kendall Jenner. Bezoekers kregen een onvergetelijke ervaring voorgespiegeld, met een verblijf in villa’s op een strand dat ooit eigendom was van Pablo Escobar en eten van de beste chef-koks. Onvergetelijk werd het zeker, want toen de festivalgangers aankwamen, bleken de villa’s afgedankte noodtenten te zijn en de sterrenmaaltijden boterhammen in een piepschuimen bakje. Na een paar chaotische uren moesten de organisatoren alles afblazen. De docu volgt McFarland en co. van bij de eerste vergadering en toont hoe alles in het honderd liep, maar maakt ook ruimte vrij voor de echte slachtoffers: de bevolking van de Bahama’s, die wekenlang in de weer was voor het festival, maar nooit betaald kreeg.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: