Tom Lanoye over zijn grootste angst: 'Wie houdt van misleiding en propaganda, beleeft gouden tijden'

, door (di)

63
tom 1200
© Johan Jacobs

Tom Lanoye heeft zijn angsten op een rijtje. Netjes gerangschikt van klein naar groot laat hij ze ons geworden vanuit ‘een overweldigend’ Vancouver, Canada. Alwaar hij zich overgeeft aan een angst die hij in zijn lijstje nog onvermeld laat – fomo: fear of missing out – en die verband houdt met zijn allergrootste vrees: te eindigen zoals zijn moeder.

Tom Lanoye «Professioneel vrees ik dat toneelgezelschappen steeds minder naar glorieus teksttheater zullen grijpen, zodat ze lekker uitgenodigd worden op al die hippe internationale kunstenfestivals. Snobs en toeristen kijken nu eenmaal liever naar ingewikkelde danspassen dan naar verwarrende boventitels.

»Ik vrees ook dat de romankunst zal worden gereduceerd tot selfieliteratuur, waarbij het liefdesleven van de auteur belangrijker wordt dan zijn schrijftalent, laat staan zijn visie op de werelden buiten zijn geslachtsdeel. En dat de hele literatuur straks een scriptfabriekje wordt, waar makkelijk verfilmbare ‘en toen, en toen’-verhalen kant-en-klaar worden gemaakt volgens het orderboek van Hollywood.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: