Van medicijnen tot autogordels: het is geen onwil, maar bijna alles in de samenleving is ontworpen voor mannen

, door (sdj)

180

'Viagra is twintig jaar geleden alleen op mannen getest. Anders hadden we nu misschien een afdoend middel tegen menstruatiepijn'

In Groot-Brittannië zal Caroline Criado Perez voor altijd de activiste zijn die ervoor zorgde dat de vrouw niet van het bankbiljet verdween. Toen de Bank of England aankondigde dat op het 5 pondbiljet de 19de-eeuwse filantrope Elizabeth Fry zou worden vervangen door staatsman Winston Churchill, begon ze een protestcampagne. Ze haalde haar slag binnen – er kwam een nieuw 10 pondbiljet met schrijfster Jane Austen – maar daarna bedreigden zoveel mannen haar met verkrachting en de dood op Twitter dat ze er bijna onderdoor ging.

Caroline Criado Perez «Dat had ik totaal niet zien aankomen. Nu begrijp ik het wel: de discussie ging over veel meer dan een bankbiljet. Die mannen voelden zich bedreigd omdat het culturele en publieke landschap hun al eeuwenlang toebehoort. Daarom zijn vrouwen ook zo lang uit de geschiedenis geschreven. ‘We gebruiken objectieve selectiecriteria,’ zei de bank: om in aanmerking te komen voor een bankbiljet moet de persoon in kwestie ‘brede naamsbekendheid’ hebben en een ‘blijvende bijdrage’ hebben geleverd die ‘algemeen wordt erkend’. De bank wilde niet bewúst vrouwen uitsluiten. Maar er is door de geschiedenis heen zoveel werk van vrouwen aan mannen toegeschreven – de ontdekking van het DNA, bijvoorbeeld – dat het voor hen veel lastiger is om aan die criteria te voldoen. Waardoor de bank dus toch ongewild meewerkte aan het uitgommen van de vrouw.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: