DJ Shadow: 'Ik word zo moe van de hip hop van tegenwoordig'

, door (jub)

106
vrijbeeld

Shadow, echte naam Josh Davis (47), heeft sinds 1996 natuurlijk nog prachtplaten gemaakt – geef zeker ‘The Private Press’ uit 2002 en ‘The Less You Know, the Better’ uit 2011 een kans – maar geen enkele deed de aarde nog zo daveren als zijn debuutalbum. Zijn nieuwe worp ‘Our Pathetic Age’ is een tweeluik: de ene kant is gevuld met meeslepende instrumentals, de andere met partyhiphop. Voor deel twee wist hij goed volk als De La Soul, Run the Jewels, en Wu-Tang-mannen Inspectah Deck, Ghostface Killah en Raekwon te strikken. Wij strikten Shadow in het Sheraton Hotel in Zaventem, tussen twee vluchten in.

HUMO Je hebt een plaat gemaakt met een titel waar we niet zomaar omheen kunnen: ‘Our Pathetic Age’. Waarom zijn het pathetische tijden?

Josh Davis «Waar zal ik beginnen? Je kunt eender welk onderwerp aanhalen, maar zullen we het tot muziek beperken? Neem nu die rechtszaak tegen Robin Thicke en Pharrell Williams, die een nummer hadden geschreven (‘Blurred Lines’, red.) waarvan de erven van Marvin Gaye vonden dat het te hard leek op zijn muziek. Eerlijk: ik hoor het niet. Maar de rechter heeft ernaar geluisterd en gezegd: ‘Inderdaad, dat klinkt te hard als Marvin Gaye. Dat is dan zoveel miljoen dollar.’ Zo heeft die rechter wettelijk vastgelegd dat vanaf nu élke nieuwe song een onbevlekte ontvangenis moet zijn. You cannot be inspired by anybody, ever. Dat is toch aandoenlijk? Het gaat niet meer over goed of fout, eerlijk of oneerlijk, maar over legaal of illegaal. Het gaat over graaien wat je maar graaien kunt, zoals in die song van Depeche Mode: ‘The grabbing hands, grab all they can’. Ook in de politiek geldt tegenwoordig: iets mag moreel compleet fout zijn, het doet er niet toe, zolang het maar legaal is. Dat is een überkapitalistische, antimenselijke kijk op de wereld (lachje). Stel je voor: de man die voor het eerst twaalfmatige blues heeft gespeeld, kan de halve muziekwereld voor de rechter slepen.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: