Roberto Camurri schreef een van de meest aangrijpende boeken van het jaar. 'Het gaat zo goed met het boek dat ik er bang van word'

© Daniela Calzolari

, door (di)

274

'Om te ontdekken hoe de wereld in elkaar zit, moet je niet bij mij zijn'

‘Als je uit Fabbrico komt, kún je geen verhaal schrijven dat zich ergens anders afspeelt,’ lacht Roberto Camurri. Hij zit in Parma, waar hij nu woont en op zijn 8-jarige dochter Ludovica past. Ik bevind mij duizend kilometer lager, in het meest zuidelijke punt van Puglia. We bellen een voormiddag lang. Af en toe onderbreekt hij de conversatie om verse koffie te halen. Af en toe hoor ik hem inhaleren en de rook van zijn sigaret weer uitblazen.

Roberto Camurri «Fabbrico is een klein, onbetekenend dorp in de provincie Reggio Emilia, tien kilometer verwijderd van de bewoonde wereld. Als je tegen iemand uit de streek zegt dat je van Fabbrico bent, zal die antwoorden: ‘Jammer voor jou, innige deelneming.’ Maar mijn vrienden en ik vonden het helemaal niet jammer. Integendeel, wij waren er trots op dat we uit niemandsland kwamen. Eén vriend heeft het groot op zijn borst laten tattoeëren: ‘Made in Fabbrico’. En ik heb een tattoo van de postcode van Fabbrico: 42042. Wij keken neer op de omliggende dorpen, en bij uitbreiding op de rest van de wereld.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: