Tom Lanoye over het sanatorium buiten Aalst: 'Opéra Bouffe à la Flamande'

, door (tom lanoye)

204
lanoye 1200

'Mijn burgemeester gaat tegenwoordig gekleed in kostuums die niet anders omschreven kunnen worden dan als een stemmig mantelpakje voor middelbare heren'

Waar bleef om te beginnen het wild gedaas van de professionele reljood Michael Freilich? Wie tot voor kort het woord jodenkoek nog maar in de mond durfde te nemen, werd door hem al beticht van steun aan Hitler en Hamas. Wie een jodenkoek verorberde, ontkende volgens hem het bestaan van Auschwitz én van Israël. Al is hij lang niet de enige die de tragedie van het eerste misbruikt om de bezettingsmisdaden van het tweede uit het gezichtsveld te wurmen.

Natuurlijk overdrijf ik schromelijk, en uiteraard wil ik me direct in duizend excuserende haarspeldbochten wringen, en vanzelfsprekend loop ik niettemin het gevaar te worden geboekstaafd als een antisemiet – wat mijn punt net zou bewijzen – maar goed: waarom klonk de woede van de ex-hoofdredacteur van Joods Actueel opeens zo gesmoord? Droeg hij uit protest zelf drie maskers tegelijk – Jan Haas, lulletje rozenwater en Floere het Fluwijn?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: