Rik De Saedeleer (87) over zijn carrière en de Rode Duivels

, door (ch)

59
23546_RikDeSaedeleer-1200.jpg

Sinds De Saedeleers afscheid in 1994 bleven de twee vrienden elkaar geregeld treffen om een boompje over voetbal op te zetten. Dat deden ze sinds januari van dit jaar ietwat gerichter dan voorheen, en dat resulteerde in een boek: 'Rik De Saedeleer, de stem van ons voetbal' (Borgerhoff & Lamberigts), zowat de memoires van de intussen 87-jarige ex-voetbalverslaggever. Exclusief voor Humo selecteerde Huybrechts een sprekend fragment over het prille begin van De Saedeleers carrière. Meteen peilde hij ook maar naar 's mans bevindingen over de stand van zaken in het huidige Belgische voetbal. Moeder, moet er nog zand zijn?

  • «Wat zeker moet beginnen te draaien is de afwerking - doelpunten maken. We hebben goede aanvallers, maar geen Erwin Vandenbergh. Als die twee halve kansen kreeg, maakte die een goal. Ze zeggen dat Lukaku zo'n spits kan worden, misschien, maar ik betwijfel dat. Je hebt dat of je hebt dat niet, en als je dat hebt heb je het van jongs af aan. Maar misschien wordt hij beter, zeker als hij in Engeland wat regelmatiger kan spelen. Er blijft hoop.»

  • «Een Van Moer heb je niet in elke generatie. Ik heb het al enkele keren gezegd in de kranten, voor zover ik nog in de kranten kom: wij hebben genoeg klasrijke verdedigers om defensies voor twéé nationale ploegen samen te stellen. Dat ze Kompany nu eindelijk eens naar het midden schuiven. Hij komt het dichtst bij het type speler dat we daar nodig hebben. Die kan verdedigen én dribbelen, die heeft een goede korte pass én een lange pass, die kan scoren als hij aansluit, dat bewijst hij zelfs als achterspeler. Ik begrijp Leekens niet dat hij dat niet doet. Verdedigers genoeg die geen steken laten vallen zoals Kompany dat af en toe wel doet. En hij zal er nóg laten vallen op die positie, omdat hij een technicus is die wil voetballen. Kompany heeft nooit de reflex om zijne plancher tegen de bal te zetten en 'm een patat te geven. Hij zal de bal controleren, een tegenstander proberen voorbij te gaan. Als je hem op het middenveld zet, zou dat al veel oplossen.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: