Atleten meten: hoe de statistiek de sport inpalmt

, door (rw)

11
gerard

Dankzij een uitgekiend gebruik van statistieken lukt het hem om spelers te kopen die door de markt ondergewaardeerd worden, en aldus een killer team samen te stellen dat vér boven zijn stand speelt.

‘Moneyball’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van economisch journalist Michael Lewis, en Billy Beanes wonderteam heeft echt bestaan. Helaas maar enkele seizoenen: na de release van het boek, in 2003, begonnen de grote teams namelijk op hun beurt statistici aan te werven. En ook in onze contreien staan almaar vaker geeks en quants aan de zijlijn om prestaties te turven. De sport staat, met andere woorden, wereldwijd een de statistische revolutie te wachten.

Rijksuniversiteit Groningen. Het kantoor van Gerard Sierksma op de zesde verdieping van het Duisenberg-gebouw, in het noorden van de stad,is gehuld in een laag dikke mist. Hijzelf is een fitte zestiger met een indrukwekkende bol grijze krullen. Hij is opgeleid als wiskundige, en werkt nu aan het departement Econometrie, waar hij onderzoek doet naar logistieke problemen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: