Microbusiness: kleine zelfstandigen op het internet

, door (iris maas)

60
microbusiness

Wie zal als eerste zijn cadeau weer verkopen op eBay? Het is een running gag bij ons op familiefeesten, en ook u hebt misschien al een assortiment handgebreide mutsen, handschoenen en sjaals van uw tante Jeanne voor een paar centen verpatst op het net. Maar we hebben goed nieuws: het online verkopen van handgemaakte spulletjes is helemaal in.
Niet alleen breiwerkjes, maar ook meubilair, voeding, juwelen, kledingstukken en accessoires, gepersonaliseerde magneetjes en originele wenskaarten: steeds meer jonge, gepassioneerde designers bieden hun ontwerpen te koop aan via hun eigen Facebook-pagina of een ander internetplatform. Welkom in de wereld van de microbusiness.

Volgens een studie van de Boston Consultancy Group, uitgevoerd voor Google, hinkt België op het vlak van de interneteconomie stevig achterop. De internetbusiness zou met 8,6 miljard euro 2,5% van ons Bruto Binnenlands Product uitmaken. Dat is meer dan de horeca en de landbouwsector, maar toch komen we in Europa slechts op de elfde plaats.

Nochtans zijn er tegenwoordig steeds meer populaire websites waar je als beginnend micro-ondernemer terecht kan. Sites als Etsy, Goodsie, Shopify, Storenvy en Weebly bieden niet enkel koopwaar aan, maar ook en vooral een filosofie. Op etsy.com kan je bijvoorbeeld alleen dingen verkopen die je zelf met de hand gemaakt hebt, en je kan er via workshops, fora en ateliers gelijkgezinden ontmoeten. Ook Facebook, hét sociale netwerk bij uitstek, lanceerde met Payvment en MyPopupShops lanceerde zijn eigen verkoopsplatform, waar momenteel 60.000 verkopers wereldwijd ongeveer twee miljoen koopwaren aanbieden. Tieners kunnen terecht bij de groep 'Making More Money than Your Parents', en de groep ‘Uitverkoop’ telt meer dan 22.000 leden, die zowel tweedehands spulletjes als zelfgemaakt design verkopen.

Wij gingen op zoek naar talent van bij ons dat zijn passie beleeft, ontwikkelt en te gelde maakt op het internet.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: