Karel De Gucht: het gevecht met de fiscus

, door (jl) en (rs)

34
de gucht

De BBI heeft sterke aanwijzingen dat het echtpaar hun Italiaanse droom heeft verwezenlijkt met geld dat niet op hun belastingaangifte verschijnt en misschien ergens in het buitenland geparkeerd staat. Humo brengt de spijkerharde krachtmeting tussen De Gucht en de BBI in kaart: een verhaal dat meandert als een strada bianca tussen de cipressen.

Het vakantieverblijf waar alles om draait is geen kattenpis. Een Belgische bank schat de huidige waarde van het Toscaanse herenhuis op '4 à 5 miljoen euro'. Karel De Gucht is sinds 2002 ook een beetje Lord of the Valley geworden in zijn Toscaanse vallei. Hij heeft er in totaal meer dan tien hectare grond gekocht.

Het domein ligt in het hart van de Chianti-streek in het noorden van Toscane; in Gaiole, een geprivilegieerd dorp. Langs de provinciale weg SP408 glanst het dorp in de magere decemberzon. Hier wordt geld verdiend met wijnbouw en vooral met vastgoed, dat aan rijke buitenlanders wordt verkocht. Forbes, het Amerikaanse zakenblad dat elk jaar een miljardairslijst publiceert, liet in 2008 een paar reis- en relocatiespecialisten uitzoeken waar superrijke Amerikanen die naar Europa willen verhuizen het beste kunnen gaan wonen. De conclusie was unaniem: Gaiole is de place to be. En daarheeft ook Karel De Gucht zich vastgoed aangeschaft.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: